Едновременно ще се работи по отстраняване на свлачищата


До два месеца се очаква да бъде пуснато движението по едното трасе на магистрала "Струма" в отсечката между Благоевград и Симитли, която е около 6 км. В този срок трябва да завършат довършителните дейности по тунел "Железница" като автомобилният трафик ще минава през едната тръба на тунела. Това заявиха при инспекцията на трасето заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", цитирани от БНР и БНТ.

Близо две години строителството на участъка от магистралата от двете страни на новия тунел "Железница" е блокирано от две свлачища, които тепърва ще се укрепват.

За това ще бъдат обявени отделни обществени поръчки, уточниха от АПИ по време на инспекцията.

И към момента обаче има възможност за отваряне на едното платно на магистралата и едната тръба на тунела, категоричен беше заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

"В понеделник насрочваме комисия, която до две седмици трябва да излезе с решение. След решението на работната група получих уверение от строителите, че в двумесечен срок ще можем да говорим за пускане на временна организация на движението в едното платно - двупосочно."

Пускането на едното платно на магистралата и едната тръба на тунела ще бъде гарантирано и безопасно, като паралелно ще се работи по укрепване на свлачищата, допълни председателят на УС на АПИ Иво Иванов.

"Желанието ни е по най-бързия начин да пуснем това трасе, за да можем да облекчим трафика, особено преди зимния сезон, защото тук има две тапи, две кръгови, които са изключително инфарктни", каза той.
Източник: dir.bg