Пукнатини по сгради, паднали тухли и счупени стоки в магазините са материалните щети след силния трус с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, който разтърси западната част на Румъния, съобщиха местните медии. Земетресението, което бе усетено и в голяма част от Северозападна България и в Западна Сърбия, бе регистрирано в 15.16 часа.

"20 обаждания са постъпили на спешния телефон 112 от жители на Клуж. Те са съобщили, че са забелязали пукнатини по фасадите на няколко сгради. Специално превозно средство е изпратено да извърши обследващи мисии в Клуж-Напока и Флорещ", информират от Инспектората за спешни ситуации в Клуж. Създаден е и окръжен център за координация и оперативен мониторинг на ситуацията.

В румънския град Търгу Жиу, близо до който бе епицентърът, беше евакуирано кметството, а няколко димни комина са се срутили и са повредили автомобилите в близост.

"Интензитетът на земетресението беше много висок, но и продължителността му, мисля, че беше по-дълга", коментира за Диджи24 кметът на Търгу Жиу Марчел Романеску.

Междувременно румънският премиер Николае Чука проведе телефонен разговор с ръководителя на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат във връзка със земетресението. След консултации с министъра на вътрешните работи Лучиан Боде е задействана оперативна група за наблюдение на системата за намеса при извънредни ситуации в рамките на координационния център на министерството.

В 15.26 е регистриран вторичен трус с магнитуд 3,4 по Рихтер на дълбочина 10 км. Две минути по-късно е регистриран и трети с магнитуд 3,5 по Рихтер на дълбочина 5 км.

Граждани в Белград, Нови Сад, Вършац, Смедерево и Крагуевац съобщават, че са усетили силно земетресението, предадоха сръбски медии.

"Всичко в къщи се тресеше, дори хладилникът. Изплаших се, прилоша ми", казва жителка на Белград, цитирана от в. "Телеграф".

От Смедерево съобщават, че сградите се люлеели силно и хората в паника изтичали навън.

В България трусът беше усетен в редица региони, сред които София, Ботевград, Пловдив, Плевен, Варна, Монтана, Русе, Видин и Враца. Земетресението предизвика паника у хората, които го усетиха и временно напуснаха жилищата си.

Засега няма информации за ранени хора или за причинени материални щети.

Източник: dir.bg

 

Пукнатини по сгради и паднали тухли след силния трус в Румъния (видео)