Само ден преди жестокото убийство в резултат на 54 пробождания с кухненски нож от собствената си внучка Ивет, голямата българска актриса Виолета Донева е била изрично предупредена от приятеля на дрогираната тийнейджърка – Виктор, да скрие всички ножове и остри предмети в дома си. това стана ясно на старта на съдебния процес за убийството на 80-годишната легендарна актриса и бивша съпруга на кинорежисьора Людмил Стайков, който се гледа в Софийски градски съд.

 

Подсъдима за бруталното убийство на своята баба е 19-годишната й внучка Ивет Стайкова, която е била дрогирана до безпаметност със синтетична дрога преди и по време на екзекуцията.

 

Трагичната смърт на Виолета Донева, умряла бавно и мъчително от ръката на своята любима внучка Ивет, разтърси не само артистичния елит, но и цяла България миналата есен. На 22 октомври 2022 г. 80-годишната легенда на българския театър и носител на орден „Кирил и Методий“ беше открита мъртва в банята на апартамента си в столичния кв. „Изток“ от своя син – режисьорът Иво Стайков, който е баща на Ивет. Часове по-късно става известно, че Виолета Донева е наръгана цели 54 пъти с нож от внучка си Ивет Стайкова, а трупът й е престоял 2 дни.

 

18-годишната тийнейджърка е задържана от полицията в психиатрията в Пазарджик. Впоследствие ще стане ясно, че след като на 19.11.2022 г. почти разфасова тялото на баба си с кухненския нож, дрогираната с таблетки ЛСД (силен синтетичен халюциноген) Ивет взима парите от портмонето й и се качва във влака за Пловдив. Свалена е по средата на пътя, след като буйства в купето и след като е предадена на полицията, е въдворена в психиатрична клиника в Пазарджик.

 

Прокуратурата настоява Ивет Стайкова да бъде осъдена на 30 г. затвор

Според обвинителния акт на прокуратурата, Ивет Стайкова е убила с особена жестокост баба си Виолета Донева, която е умирала мъчително и болезнено от кръвозагуба.

80-годишната актриса не е издъхнала веднага, тъй като острието на кухненския нож не е било достатъчно остро. Според експертизата „само“ 8 от общо 54-те наръгвания с тъпото острие са били фатални за живота на театралната легенда. Убийството е извършено в интервала между 19.30 ч. на 19-и и 5.30 ч. на 20.10.2022 г.

 

Плачещата Ивет Стайкова бе разпитана в съда, а драматичната й изповед разстрои не само присъстващите в залата, а и магистратите, които неколкократно дадоха кратки почивки. Момичето беше написало предварително обясненията си в тетрадка, но отговаряше и на зададените ѝ въпроси от прокурора и адвокатите.

 

Ивет пристигнала да живее при баба си на 18.10.2022 г., защото напуснала апартамента на гаджето си Виктор Лозанов. Той и майка му я докарали до жилището на Виолета Донева. Младият мъж предупредил актрисата да скрие всички ножове и остри предмети от внучка си, тъй като често ставала агресивна. След като била настанена в дома на баба си, Ивет се скрила в една от стаите на жилището и не се показала повече. В този момент тя била само на марихуана, стана ясно от показанията й.

 

„Накрая не издържах и взех всичко, което имах – 3-4 картончета ЛСД, халюциногенни гъби и марихуана“, разказва пред съда Ивет, задавена от плач. По думите й помнела само гласове и шептене. Следващият й спомен е как я връзват в лудницата. Ридаейки, Ивет описа живота си, а съдът й даваше почивки, за да се успокои. Момичето започнало с трева и хапчета синтетична дрога още на 13-годишна възраст. На 14 г. вече 2-3 пъти месечно приемала и ЛСД.

 

„на 15-годишна възраст ме арестуваха за първи път. Тогава родителите ми се разделиха и с майка ми се изнесохме при баба ми и дядо ми. През повечето време бях на амфетамини. Не спях, не ядях с дни наред”, разказа проблемната тийнейджърка. Впоследствие тя се изнесла на квартира и започнала да взима тежки наркотици – пико, амфетамини, метамфетамини, ЛСД, кристали, дизайнерска дрога, кокаин. На 17-годишна възраст започнала да халюцинира.

 

„Виждах и чувах ужасяващи неща”, призна през плач Ивет. Мъже с маски я преследвали, чувала гласове, постоянно изпадала в паника. Веднъж толкова се уплашила, че повикала полиция, защото си помислила, че „преследвачите” й ще я убият. Наркотиците я правели агресивна към другите, но и към нея самата. Ивет искала да се самоубие, изпращала на баща си съобщения, че ще го направи. Майка й я завела на психиатър, който и поставил диагноза метамфетаминова психоза.

 

Разбрали се, когато стане пълнолетна, да постъпи в наркокомуна, после обаче спряла да ходи при доктора. През юли м. г. Ивет напуснала квартирата и се прибрала да живее при родителите на майка си в кв. „Овча купел”. В изблик на гняв потрошила стъкло на врата, нарязала се, скарала се с тях и те я изгонили, а тя се „почувствала като куче”. Тогава отишла да живее при гаджето си Виктор на бул. „Черни връх”. Няколко дни преди да убие баба си Виолета Донева, след пореден прием на коктейл от наркотици, Ивет опитала да се самоубие, скачайки от 4-тия етаж на строяща се жилищна кооперация на бул. „Христо Ботев“.

 

Макар цялата да била потрошена и със счупен таз, тя се прибрала сама в дома на приятеля си

 Виктор. Той веднага я завел „Пирогов“, където лекарите установили, че тийнейджърката все още е под въздействието на наркотици. Денонощие по-късно Ивет избягала по пижама от болницата и се върнала в дома на приятеля си.

 

Младият мъж, който беше разпитан като свидетел в съда, разказа, че на 15 октомври 2022 г., докато спял, Ивет го събудила с викове, че кърви. Според прокуратурата момичето е нападнало с нож любимия си, който обаче отрече това да се е случвало, очевидно с цел да смекчи обвиненията срещу нея.

 

В следващите три дни Ивет на няколко пъти нападнала гаджето си, а на 18 октомври 2022 г. пожелала да се махне от дома му. Виктор и майка му потърсили родителите й, но те не се отзовали, затова се свързали с Виолета Донева.

 

„Ивет се разбираше най-добре с баба си. Тя беше единственият й родител. Беше от малкото хора, които видимо се притесняваха за нея“, разказа Виктор. Той обясни, че Виолета Донева,

 а и режисьорът и дядо на Ивет – Людмил Стайков, на практика издържали финансово приятелката му, като често й давали пари. Те обаче не стигали за редовната консумация на наркотици. Заради това Ивет теглела бързи кредити.

 

„Вземах наркотици, защото не знаех как ще изкарам деня. Имах само една мисъл – че трябва да го направя. Ако не вземех, започвах да треперя, чувствах напрежение“, разказва Ивет Стайкова.

 

Прокурорът Камен Господинов цитира мнението на психиатри, според които 19-годишната Ивет Стайкова е разбирала свойството и значението на извършеното от нея жестоко убийство, но е таяла силен гняв към баба си, която редовно я критикувала за приема на наркотици. Прокуратурата настоява Ивет Стайкова да бъде осъдена на 30 г. затвор, докато адвокатите на младото момиче настояват, че тя е извършила убийството на баба си в момент на умопомрачение и следва да бъде въдворена в психиатрична клиника.

 

На първото заседание на съда, проведено на 15 септември, Иво Стайков, бащата на Ивет и син на убитата актриса Виолета Донева, отказва да се конституира като граждански ищец и частен обвинител и да съди дъщеря си. Иво Стайков емоционално обяви, че жестоката трагедия е почернила живота на цялото му семейство и че в съдебния процес има поне две жертви – убитата му майка Виолета Донева и дъщеря му Ивет.

Източник: Уикенд