Опцията за внасяне на слънчоглед от Украйна е временно ограничена до 15 септември тази година.

Индикациите от правителството сочат, че вероятно забраната ще бъде удължена и след 15 септември. Този факт ще доведе до допълнително напрежение на местните производители и търговци на слънчоглед. Икономистът Владимир Сиркаров предупреждава, че  икономическата ситуация се усложнява и все повече удари ще се стоварят върху българската икономика.

Според него, капацитетът за преработка на слънчоглед в олио в България е между 3,5 и 4,0 тона, но само около половината от тези производствени мощности могат да се снабдяват със суровина от родните земеделски производители. Останалата част от необходимия слънчоглед се внася. Това показва, че забраната за внос на суровината от Украйна е проблем както за българските преработватели на слънчоглед, така и за производителите на слънчогледово олио.

Сиркаров обясни, че българските производители на слънчоглед не желаят да продават своята продукция на текущите пазарни цени, тъй като очакват бъдещи повишения.

Прогнозират скок в цената на един от най-купуваните продукти за трапезата ни

Според икономиста, можем да очакваме увеличение на цените на слънчогледовото олио в страната, особено ако забраната за внос от Украйна се удължи, което е много вероятно. Това, комбинирано с блокирането на продажбата на продукцията на българските земеделски производители на пазарните цени, ще има инфлационен ефект и ще доведе до нестабилност на цените на вътрешния пазар.

Сиркаров също отбелязва, че налагането на държавни рестрикции върху търговията винаги предизвиква сериозни икономически дисбаланси и щети както за българските преработватели на слънчоглед, така и за свързаните с тази икономическа сфера подсектори.

Източник: blitz.bg