Проф. Тодор Кантарджиев алармира за задаваща се нова голяма опасност покрай наводненията, които застигнаха страната ни.

Той обърна внимание на това, че всички онези, които са били в контакт с придошлите води, трябва да обърнат особено внимание на целостта на кожата. Ако имат някакви наранявания, задължително трябва да ги дезинфекцират. В противен случай може да се получи инфекция.
Този съвет проф. Кантарджиев даде от ефира на БНТ на хората, които бедстват в карловските села. 

Другата опасност, която тегне над наводнените места е възникването на огнище на хепатит А. освен това е от огромно значение да се погледне на проблема цялостно, тъй като след наводненията често се получават и замърсявания на питейната вода.

Той посъветва хората, чиито домове пострадаха при наводненията, да огледат много внимателно помещенията, в които държат храна. Освен това би било добре да проведат консултации с РЗИ.

Проф. Кантарджиев не пропусна да коментира и коронавируса. Добрата новина е, че силата му вече е по-слаба, забелязва се значителен спад и при смъртността от него.
Специалистът добави, че хората, които са си поставили бустерна доза имат защита в продължение на 4-5 месеца след нея, дори и от новите варианти на вируса. 

Той не смята, че началото на учебната година ще промени картината, но посъветва помещенията да се проветряват често.
Източник: blitz.bg
 

Проф. Тодор Кантарджиев алармира за задаваща се голяма опасност