Ученият и отличен познавач на Изтока проф. дфн Цветан Теофанов твърди, че човешката природа не се е променила особено много през вековете, особено що се отнася до слабостите и пороците. 

Относно каузите на терористичните организации, ученият посочва, че не са много младите хора, подкрепящи това явление. Той разделя мюсюлманите на две поколения – първото, което са емигрантите на Запад, полагащи усилия да репродуцират традиционния си религиозен и социален живот и второто, което се е изгубило между двете идентичности и се е отчуждило и от едната и от другата.

Специалистът посочва, че радикалните движения работят за реислямизация на отчуждените и маргинализирани мюсюлмани. Внушава се, че последователите на Мохамед, са жертви на Запада и на подвластните им режими и че несправедливият социален ред трябва да бъде заменен с религиозния идеал.

Радикалните настроения се изострят допълнително от глобализацията и новите технологии, спомагащи за създаването на универсална религиозна идентичност, която уж е в защита на милионите мюсюлмани срещу техния враг с много лица – гнета, корупцията, покварата, декадентската вестернизация в собствените им страни.  

Проф. дфн Цветан Теофанов посочва, че на практика ислямизмът е като популизма. Все повече хора проглеждат за тази голяма заблуда и измама, претендираща, че има способността да реши наболелите им социални проблеми. 

Коранистът обаче е категоричен, че ако трябва да се търсят корените на тероризма, то трябва да се върнем доста назад във времето, ако не до кръстоносните походи, то поне до времето на колониализма. 

Според него намушкването на Салман Рушди е в резултат на тънкото му чувство за хумор, пародиращо свещената ислямска история. В очите на всеки мюсюлманин това е равно на подигравка и непростимо кощунство. Присъдата срещу него е най-вече заради вероотстъпничество. 

Две години след излизането на романа „Сатанински строфи“, Рушди отбелязва, че се връща към исляма, но след това определи постъпката си като „огромна грешка“. Фактът, че е светски писател, за когото религиозните ценности отдавна са изгубили стойност несъмнено е разгневил голяма част от мюсюлманите. 
Истината обаче е, че мъжът, който се опита да отнеме живота му също е жертва на пропагандни клишета, категоричен е проф. дфн Цветан Теофанов.

Подчертава, че за него напускането на България или бягството от нея никога не е било самоцел. Просто обстоятелствата в живота му се стекли по такъв начин, че това било наложително. Категоричен е, че никога не забравя откъде е тръгнал, но децата му дори и да са получили патриотично възпитание, поради факта, че растат в чужбина я възприемат като тяхна родина. 
Източник: Уикенд
 

Проф. дфн Цветан Теофанов: Човешките пороци не са се променили особено през вековете