Професорката съобщи много лоши новини и зове за ваксинация

Проф. Аргирова  тази сутрин по БТВ заяви, че Ковид-19 не спира да върлува в страната. Става дума за съвсем нови варианти на Омикрон ВА4 и ВА5, които протичат леко но за съжаление са много заразни.

Вирусологът успокои, че ще се вземат такива мерки, които трябва да бъдат съобразени с опасното заболяване. Като обясни, че при новите случай не се наблюдава характерната загуба на вкус  мирис, което бе типично преди. Но вариантът има сходна симптоматика с този от началото на пандемията като главоболие, втрисане и прекалена уморяемост

Р. Аргирова обясни още, че за да се излекува даден болен може да са му необходим около 15 дена. За да може да се възстанови от заразата. Като призова да не забравяме, че целта на всеки подобен вирус е за да живее трябва да се разпространява.

Тя прозива  всички, които са пропуснали да си сложат ваксина да го направят, а ваксинираните да си поставят втората бустерна доза. Професорката изказа опасенията си, че в страната ни има скрито разпространение на заразата. Тъй като се правят малко тестове.

Аргирова смята, че от септември ще трябва отново да наденем  маските и да спазваме дистанцията. Тогава се очаква и появата на нов вариант на Ковид-19.

Специалистката успокои, че според нея опасност от епидемия от маймунска шарка в България няма.

Източник: standartnews.com