Служебният министър на земеделието Явор Гечев е дал зелена светлина за бетонирането на част от местността „Картала“ във Велико Търново.

 

С неговия подпис се променя и статутът на 38 дка живописен горски парк и се превръщат в територия с особен режим на застрояване, казано на чиновнически език. На мястото на дърветата, които ще бъдат отсечени, ще цъфнат 30 еднофамилни къщи с басейни пред тях.

 

Продажни държавници затриха гората над Велико Търново

Няма никакво съмнение, че тази услуга е направена за фирма, зад която стоят неслучайни хора. Трудно е да се каже кои са те, тъй като през годините се появяват едни имена, други изчезват и така остава загадка кой точно дърпа конците. Факт е обаче, че държавата им съдейства с пълна сила, а служебният земеделски министър разписва исканите документи, като в общината във Велико Търново научават с изненада за това и то с няколкодневно закъснение.

 

Иначе имотът се води на „Риъл естейт ентърпрайсис“, основана в София през 2006 г., а три години по-късно купува въпросните 38 декара. В онези години съсобственик в нея е някой си Иван Георгиев. Наглед банално име, той обаче се оказва управител на фирмите, в които неизменно присъства като собственик Лъчезар Мирчов Спасов – синът на онзи Мирчо Спасов, организирал лагерите, избили цвета на българската интелигенция.

 

 Покойният брат на господина пък е Румен Спасов, който бе част от кръга „Орион“. През 2014 г. основателите на компанията изчезват, а на тяхно място се появяват две офшорки от щата Делауеър. Зад тях стоят Иван Братанов и покойният Валери Тарандов, който бе зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

 

През 2017 г. те изчезват от регистрацията на фирмата и новите имена са някои си Валентин Йорданов и Маргарита Йонкова. Госпожата се оказва, че е бивша данъчна в Плевен. Името й присъства в още няколко фирми като част от тях са основани от руснаци. Компаниите обаче нямат кой знае каква дейност. Според експерти е трудно с този бизнес профил да бъде обяснен произходът на средства, с които предстои да се вдигнат луксозните 30 къщи с басейни. Ако въобще някой си направи труда да потърси откъде идват парите за градежа.

 

Запознати издават, че съпругът на Йонкова бил ангажиран с местната структура на ИТН, вероятно като локален патриот.

Докато фирмата се бори да съсипе „Картала“ в активите й се трупат и други имоти. Обогатява се с 50 дка земя в Арбанаси, има и земи в близкото до Велико Търново село Шереметя.

 

Откакто  „Риъл естейт ентърпрайсис“ е сложила ръка върху земята в горския парк над старата столица, не спират опитите да започне бетонирането. Във Велико Търново обаче да се посегне на този район е нечувано нахалство. От „Картала“ започват туристически пътеки, мястото е любимо за разходки и пикници. Наблизо се събират и последователи на „Бялото братство“ на Петър Дънов. В непосредствено съседство са и защитените зони „Търновски височини“ и „Янтра“, не че и на тях не се посегна!

 

Целият този горски район от години е със забрана за строителство. Въпреки това „Риъл естейт ентърпрайсис“ напира да вдига къщи. През изминалите години общинските съветници във Велико Търново са непреклонни и не се съгласяват да превърнат горския парк в строителна площадка. Те са наясно, че в противен случай върху тях ще скочи целият град. Тази местност е превърната в гора преди години с доброволния труд на гражданите. Те са залесили района не само, за да имат място за излети, а и за да спрат ерозията.

 

Като виждат, че не става с добро от „Риъл естейт ентърпрайсис“ започват поредица от съдебни дела, с които да сложат точка на горския парк. Версията им е, че станала техническа грешка и техните 38 дка не били в самата паркова територия, а на границата с нея.

 

Сега след като служебният министър Явор Гечев врътна подпис, въпросът е решен – Велико Търново и неговият общински съвет, са пратени на кино. Още утре фирмата може да развърти секирата, за да затрие гората и на нейно място да вдигне 30 къщи. Гора може и да няма, но ще има баровски квартал.

 

Общинарите от Велико Търново обясняват, че смяната на предназначението струва над 300 хил. лв. Това са законни такси, за други неофициални плащания няма информация. Засега.

Източник: Уикенд, crimesbg.com