Вътрешни войни: Кметът на Перник срещу лидера на БСП

Безпощадна война тече във редиците на БСП, след като кметът на Перник Станислав Владимиров – Станката, известен като Стнката се обявил открито срещу председателя на БСП Корнелия Нинова и е подел война срещу нея.

От своя страна Корни в отговор не е останала длъжна, като е подала множество сигнали за корупционни схеми от страна на кмета, както и съмнително благосъстояние, което не отговаря на заплатата на кмет. Близки до БСП-шефа са залели държавното обвинение, комисията по антикорупция, както дори самите и партийни структури.

В информацията в жалбите се набляга не несъответстващото на един кмет финансово състояние, което рязко се е увеличило в последните 2 години роднините на кмета. Сред посочените роднини са майка му и чичо му, които по съмнителен начин са придобили доста апетитни имоти, като са общо 6 на брой. Те са разположени в самия център на областния град и разполагат със строителни разрешения.

„Приятелски огън“ в БСП

Освен това майката на Владимиров се оказала собственик и на земеделски земи от хиляди декари, с които се е сдобила на съмнително ниска официална цена.

В съобщенията за корупция, подадени до институциите са изброени имена на хора, които са бивши собственици на земите, а в последствие те са преминали във владение на роднините на Станката. Освен това се твърди, че кметът на Перник дори строи луксозна къща на полуостров Халкидики, като тя ще е разположена върху 4 дка земя. Интересно е, че изпълнителят е не кой да е, а главният архитект на общината, като също така е и проектант. Предполага се, че теренът за къщата е купен през 2020-та година за малко над 300 000 лева от други наши сънародници.

Подетата кампания срещу градоначалника на Перник се смята за хитър ход от страна на председателя на БСП и се смята, като разчистване на сметки между потенциални конкуренти за шефския пост в левицата. Освен това Станислав Владимиров се смята за приближен до президента Румен Радев и е сигурен кандидат за лидерското място в столетницата. Конгресът за избор на председател на БСП вероятно ще се проведе малко след извънредните парламентарни избори и ще бъде на 2.11.2022.

Като основен конкурент на Нинова се смята Крум Зарков, който се смята и за най-приближения на Радев на тези нива в левицата.

Други анализатори смятат, че е възможно Зарков само да бъде използван и пожертван, като в шахмата, за да бъде намалено напрежението в обществото към президента, че управлява БСП без дори да е член на партията. Именно това е причината да се предполага, че е възможно Станката да бъде новият шеф на БСП. Предполага се, че зад него стои финансирането от крупен бизнесмен от региона – Людмил Стойков.

Запознати дори твърдят, че е много възможно Станката да не бъде издигнат от пернишката структура, а от пловдивската такава, за което се знае, че е под контрола на Георги Гергов.

Чичо на пернишкия кмет е Нено Темелков, който дълги години е шеф на местната структура.  Владимиров е родственик на убития през 1925-та от тогавашната полиция виден комунист и председател на комунистите в Перник Темелко Ненков.

Станката членува в БСП още от далечната 1996-та, а също така е и народен представител в периода 2017-та – 1019-та, след което е избран за кмет на областния град.

Слухове обвиняват Владимиров за близко приятелство с Бойко Борисов, като те се подсилват от личното посрещане от кмета при всяко посещение в Перник на бившия премиер. Освен това той е и един от първите, които се обявяват за изчегъртването на Нинова от поста на шеф на левицата след загубата на парламентарните избори.

Тогава Нинова успя да се задържи на власт чрез коалиране с ПП, Демократична България и ИТН.

Политически анализатори смятат, че в тази обстановка и сериозния сблъсък между Корнелия Нинова и Румен Радев, тя ще бъде изхвърлена от политиката още есента след парламентарните и вътрешните избори в БСП.

Източник: Уикенд