Пословичният с отказа си да плаща каквото и да било олигарх Николай Банев, без значение дали става въпрос за заплати и осигуровки на работниците, данъци към държавата, та до дребни сметки за услуги и ремонти, този път е надмогнал себе си, но по принуда.

Оказва се, че скандалният олигарх е платил над 10 милиона от задълженията си.

 

Разбира се за него тази сума е незначителна, предвид че къта в швейцарски банки стотици милиони, изкарани от множеството приватизирани заводи, които през годините буквално източи, а след това наряза на скрап. Именно с платените от това милиони, Банев успя да си запази резиденцията в софийския квартал „Бояна“, известна като „Мавзолея“ в бизнес средите.

 

Застроената площ на палата е 720 кв. м., но разполага с над 12 декара парк и забележете – собствена хеликоптерна площадка. Обзавеждането обаче е прекалено кичозно дори за стандартите на родните чалга баровци.

Бившият комсомолски функционер пръска над 100 бона само за сребърни вилици и лъжици в стремежа си да се изкара като част от елита. И тук е моментът да отбележим, че колосалната сума е платена в момент, в който хилядите работници в заводите му, са докарани до просешка тояга, заради неизплатените в продължение на месеци заплати. В сумата, спомената по-горе, не е включена другата домакинска посуда. Разбира се всички са от любимата на новоизлюпените богаташи марка „Версаче“. Само каната за вода на одиозното семейство е на стойност 900 лева.

 

Прокуратурата прогледна за безобразията, вършени от Банев едва през 2019 г. и му повдигна обвинения за пране на пари. Тогава и куп кредитори събраха кураж да си поискат дължимото. Начело бе НАП, която след като мълча в продължение на 3 години, внезапно се сети, че има да взема над 900 000 лева. След като олигархът години наред пълни на аванта басейна си в „Мавзолея“ и „Софийска вода“ се сети да си потърси задълженията, както и БДЖ. Оказа се, че Банев е „забравил“ да плати поръчаните покрай ремонта тръби на стойност няколко хиляди лева.

 

Притиснаха Николай Банев в ъгъла и развърза кесията

Едва ли за някого ще е изненада, че списъкът с кредиторите е доста дълъг – поне няколко листа. След като многобройните подканвания не дадоха никакъв резултат, през март 2019 г. палатът на Баневи, водещ се собственост на фирма „Партнърс комерс“, е запориран. С помощта на полицаи, частен съдебен изпълнител разби вратата, за да опише намиращите се в имота мебели, дрехи, бижута и друга собственост на самозабравилата се фамилия. Насрочен бе и търг като началната цена само за сградата бе 5 788 107 без ДДС.

 

Според запознати, не са липсвали кандидат-купувачи на резиденцията. Именно поради тази причина, олигархът бил принуден да развърже кесията си, колкото и нетипично да е това за него и започва да изплаща едно по едно множеството си задължения към кредиторите. Последното плащане в размер на около 3 млн. е направено преди няколко месеца.

Източник: Уикенд