При потребителските стоки се запазва тенденцията на повишение

Притеснителни сигнали са налице в момента, при положение, че  Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се е повишил със сериозните 56% в сравнение с юли миналата година. Това автоматично се дефинира, като хиперинфлация, защото надвишава 50%.

Сериозният скок на цените се отчита в множество сфери – производство, електроенергия, газ, преработването и добивът.

Скокът на цените спрямо юни също е доста сериозен и достига 8%, а индексът, който измерва цените на производител на  пазарите в и извън страната достига до 42.5% в сравнение със същия период от миналата година. Спрямо предишния месец ръстът достига до 3.8%.

Стойността на индекса за цените на производител е един от основните параметри, който икономистите използват за определяне на инфлацията в цените за крайния потребител.

Икономическите експерти информират, че само до няколко месеца от покачването на производствените цени те достигат до крайният потребител и водят след себе си сериозно поскъпване във всички направления.

В нов доклад от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата се съобщава за поскъпване на почти всички цени на хранителните стоки, като от комисията информират, че то е относително слабо.

А само преди дни икономисти алармираха, че предстои вдигане на данъците от страна над държавата, за да компенсират дупките в бюджета.

Източник: trafficnews.bg

Притеснително: Започна ли хиперинфлацията? Какво се случва 25 години след 1997-ма