Към днешна дата вече седем човека в страната получават лична пенсия, надхвърляща т.нар. таван, който в момента е 3 400 лв. за простосмъртните. По закон такива пари за старост могат да вземат бивши премери, президенти и членове на Конституционния съд, сред които е и една жена пенсионер на над 80 години, става ясно от данните в онлайн статистиката на НОИ. Само допреди няколко месеца, те бяха четирима, а днес са се увеличили почти двойно. С пенсия от 3 400 лв. пък са 4 607 души, 3 852 от които са мъже и само 755 – жени.

 

Предполага се, че в пенсионерското войнство се е влял и бившият премиер Жан Виденов. Някогашният младок от БСП, застанал начело на държавата, вече е на 65 години, които навърши през март.

Според закона всички лица, заемали поста министър-председател на България, са освободени от правилото за таван от 3400 лева и могат да получават пълния размер на полагаемата им се пенсия. Така Виденов взема около 4 бона месечно и повече няма да е зависим от далеч по-високите доходи на жена си.

 

45-ият премиер на България имал шанс дори за още по-рекордно висока пенсия, но отражение върху крайната сума дало последното му съкращение само три години преди да се пенсионира. В края на 2020 г. той бе освободен от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, където дълго време бе преподавател, а причината беше внезапният фалит на ВУЗ-а. Бившият министър-председател е известен и с това, че с жена му Каталина обитават обикновена панелка в Пловдив.

 

Жан се занимава с научните си трудове, а съпругата му върти фирма, чиято основна дейност е отглеждането на етерични култури и производството на масла от тях.

 

Неясно е дали е успяла да се пенсионира Ренета Инджова. Първата ни жена премиер се оплака преди време, че чиновниците отказват да й признаят 10 години от стажа в чужбина и съответно – пенсия. През 2014 г. нашата Желязна лейди, която е набор 1953, дори обяви, че единствените й доходи са от Бюрото по труда. Към | момента и тя, и Жан не дават изявления по темата за личните си пенсии.

 

Към момента общо 2 048 732 души вземат някакъв вид пенсия. С лични пенсии са 1 942 950, по голямата част от които са жени 7 1 186 575. Жените обаче като цяло получават по-малко пари. Обичайно причината е, че макар, да са били на същата позиция и със същото образование като, мъжете, са получавали по-ниски заплати по време на трудовия си път. Например минималната от 1 юли пенсия от 580,57 лв. получават 395 693 души (в това число лични и наследствени пенсии), от които 345 728 са жени. С пари под линията на бедност, която за тази година правителството определи да е 526 лв., преживяват почти половин милион български пенсионери. С лична и наследствена пенсия до 580,57 лв. месечно са 415 717 души от 44 до над 80 г. Пенсии за осигурителен стаж и възраст получават 1 218 308души. През тази година жените могат да се пенсионират при навършени 62 г. и 2 месеца и стаж от 36 г. и б месеца

 

За мъжете необходимата възраст за пенсиониране в масовата III категория труд е при навършени 64 г. и 7 месеца плюс стаж от 39 г. и 6 месеца. Право на пенсия имат и хората с непълен стаж, но те трябва да са навършили 67 г. и да имат поне 15 години действителен осигурителен стаж. По данни на НОИ от януари до март т.г. 234 души са откупили осигурителен стаж до 5 години. На всеки от тези хора средно не им е достигал стаж от близо 23 месеца. Приходите от купен стаж за първите три месеца на годината възлизат на 4 438 898 лв.

 

Друга възможност е отпускане на пенсия в намален размер. Но тези хора трябва да са натрупали изискуемия осигурителен стаж и по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им за отпускане на пенсия по общия ред. Такива пенсии в момента получават 47 320. При последващи преизчислявания на пенсията, отпусната в намален размер, определеният процент на намаление при отпускането й не се променя.

 

Колкото и малко случаи на инвалидизация вследствие на трудова злополука да отчита статистиката, пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест получават 5398 души към момента, от които двама души са с 3400 лв. С наследствени пенсии от тази категория са 1362 души, а останалите са лични.

Източник: Уикенд