Седмица, преди нахлуването на антимафиотите в офиса на NEXO, премиерът Гълъб Донев е бил информиран за предстоящата акция. Това стана ясно от изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната комисия по аферата.

 

Освен това от думите му стана ясно, че родните служби са следили дейността на NEXO от миналото лято, след като са получили сигнал от финансова институция. 

Запознати твърдят, че сигналът е бил подаден от „Пощенска банка“ и е свързан с покупката на нова бизнес сграда за NEXO от сирийската фамилия Маджид.

 

Премиерът Гълъб Донев знаел за акцията срещу криптомилиардерите

Според твърденията, фамилията е получила в брой 25 млн. евро от криптодружеството, но двете страни оформили договора за сградата по начин, чрез който от NEXO да изтеглят банков кредит. Смята се, че първият купувач на имота е дружеството от орбитата на Коста Кънчев, заради което сделката умишлено не била отразена в имотния регистър. Сделката обаче позволявала на Кънчев да отклони милиони от портфейла на NEXO.

 

Според председателя на ДАНС Пламен Тончев, дейността на NEXO силно наподобява на тази на финансовите пирамиди от близкото минало, а освен това от криптобанката оперирали от България, без да разполагат с лиценз за извършване на финансова и банкова дейност.

 

Както вече стана ясно основното разследване у нас срещу дружеството е за пране на пари.

Смята се, че собствениците на компанията ударно са пазарували имоти на обща стойност над 150 млн. лв. само за последната година, теглейки нерегламентирано пари от криптопортфейлите на NEXO.

 

Заради сключеното на 19 януари споразумение между NEXO и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ обаче, родните служби едва ли ще получат помощ в разследването от Америка и ще им се наложи да се справят сами с движението и пренасочването на финансовите потоци в криптодружеството.

Източник: Уикенд