ПП няма да събарят държавата! Вместо това изведнъж много заобичаха Бойко Борисов и ГЕРБ, и ще направят всичко възможно, за да "спасят" страната от кризата. Включително да предадат всичките си идеи, само и само да има кабинет. И то с легитимация от най-опасният им политически противник - ДПС.

Скандалите, които избухнаха миналата седмица обрекоха дуетът Петков - Василев на политическа смърт. Единствено фактът, че бившият еврокомисар Мария Габриел избърза и поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, за да осигури пробив в преговорите за кабинет, успя да им осигури свободен ход и подкрепа от Бойко Борисов. Застрашавайки сигурността и авторитета на бившия премиер, главният прокурор неволно спомогна най-големите политически противници да се съюзят. Но и "порочната сватба" между двете партии не беше достатъчна, за да им гарантира стабилност. Затова поискаха благословията на ДПС, в последен опит да си гарантират легитимност и само удължиха агонията си.

Какво следва?

ПП остават на политическата сцена в ролята на "кукли на конци" и то краткосрочно. Борисов си осигурява временно спокойствие, докато задвижи всички лостове, които ще му дадат възможност да разсее бурите около себе си. ДПС влизат в ролята на кукловоди и ясно показват, кой е "притиснатият в ъгъла", и са гарант, че няма да има "събаряне на държавата". Животът на кабинета "Денков - Габриел" е с все по-кратък хоризонт. В момента, в който облаците над ГЕРБ се разсеят, "Промяната" ще бъде свалена и изпратена окончателно в забвение. А старите политически играчи, ще се завърнат във властта с пълна сила.

Единствената неизвестна, която остава, е, дали ужасяващите твърдения, че САЩ се опитва да превърне България във втора Украйна, заради бизнес интересите на Байдън, ще се реализират докато това правителство съществува, или проектът ще се провали? Въпросът е доколко Турция, Русия и БРИКС са склонни да позволят на САЩ да създаде втори "майдан" на Балканите, и доколко ЕС иска война в собствените си граници?

Париж и Берлин вече гледат с огромна загриженост към София, Лондон също. А предвид опитите на Макрон да откъсне ЕС от контрола на Вашингтон и да осигури независимост и възход на Франция чрез общността, нищо чудно да видим още по-интересни събития в милата ни родина. Това лято се очертава изключително горещо, независимо от прогнозите на синоптиците. И вълненията със сигурност няма да спрат до тук....