Само дни преди кончината си Тодор Живков дал интервю за вестник "Черноморие"

Вестник "Златна възраст" публикува интервюто на Тодор Живков, дадено преди смъртта му за вестник "Черноморие". Бившият първи заявил, че съжалява за това, че е станал държавен глава вместо да продължи да се занимава с животновъдство, пише "Всеки ден", цитирайки изданието.

Повод за интервюто с него било издаването на мемоарите му. Тато споделил, че е много щастлив от факта, че това негово начинание вече се е реализирало. Той не скрил, че първоначално е бил против това, но след това променил мнението си.

Пред репортера Тодор Живков споделил, че все пак е решил да премълчи някои факти, тъй като оповестяването им би довело до сериозни катаклизми и ще засегне хора, които все още са между живите.

На въпроса мисли ли, че обществото има право да знае кои е ограбил държавата, Тодор Живков отговорил, че по негово време също са ставали кражби, но размерът на откраднатото е бил много по-малък от това, което е било създадено. Според него най-големите кражби са станали в периода от 1991 до 1994 година.

Той коментирал и написаното в мемоарите му, че по негово време са били похарчени 700 милиона долара от валутрния резерв.  Тодор Живков споделил, че през последните години от своето управление имал сериозни съмнения, че се извършват злоупотреби с помощта на Андрей Луканов, но въпреки това няма доказателства за това.

[caption id="attachment_461845" align="alignright" width="300"]Тодор Живков В последното си интервю Тодор Живков признал, че и по негово време са ставали кражби[/caption]

От думите му става ясно, че всичко е започнало, когато се разболял през 1989 година в Евксиноград и след като се върнал на работа установил, че вече е прекалено късно за какъвто и да било контрол над ситуацията.

Той заявил, че правителството на Луканов е прибрало парите, взети с указ от фирмите у нас и ги е раздал на частни банки, давайки съвет на фирмите да вземат заеми от тях срещу висока лихва.

Тодор Живков заявил, че без ДС България едва ли би се развила технологически.