Заформя се сериозен скандал около Урсула Фон дер Лайен заради сделката с фармацевтичния гигант Пфайзер. New York Times се закани да съди европейската комисия, поради факта, че те са прикрили СМС-ите между Фон дер Лайен и шефа на Пфайзер.

За това информира изданието Политико, което конкретизира, че съдебният процес ще бъде срещу ЕК, поради непубликувана текстова кореспонденция между председателката на комисията и Алберт Бурла, който заема поста на изпълнителен директор на Пфайзер.

Адвокатите на изданието New York Times ще се срещнат с техните колеги – адвокатите на ЕС в съда, където ще отстояват позицията си, че ЕК е правно задължена да публикува информация, съдържаща подробности за сделката. Тя е а стойност от милиарди евро и е за закупуване на ваксини срещу Ковид-19 за Европейския съюз.

Даден е ход на делото от 25-ти януари тази година, но по-подробна информация в онлайн платформата на Съда на Европейските общности липсва.

Американското издание отказва да коментира случая, като в публикация заявяват, че те изпращат множество искания за свобода на информация, с която поддържат активен регистър, но в момента не могат да коментират точно този случай.

Немският всекидневник Bild по-рано също заведе няколко съдебни дела срещу Европейската комисия, като настояването им е да се изкарат публично документите от преговорите за закупуване на ваксини от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca. По случая предстои любопитна съдебна битка.

Източник: blitz.bg