Като ковчези на колела, са известни бронетранспортьорите (БТР), 100 броя от които българското правителство ще изпрати като дарение на борещата се срещу руските окупатори армия на Украйна. Въпреки атрактивния си външен вид, 8-колесните машини, произведени през 60-те години на миналия век, са изключително неподходящи за фронта, а возещите се в тях войници нямат никакъв шанс да оцелеят при вражески обстрел, коментират военни експерти.

 

Те припомнят, че заради слабата си броня, БТР-ите отдавна са бракувани от армията и предадени на някогашните вътрешни войски. Там също така не влизат в употреба и вече 40 години безславно ръждясват по складовете. Ползвани са единствено по време на т.нар. Възродителен процес, за да респектират въоръжените със сопи етнически турци, които протестират срещу смяната на имената им от комунистическия режим. Опитите на наследилата Вътрешни войски жандармерия да ги използва при разпръскване на безредици също пропадат.

 

Политици от управляващата коалиция са горди от дарените на Украйна БТР-и, които са чиста проба ковчези на колела

Оказва се, че мястото на водача му дава изключително слаба видимост, което се отразява на маневреността в градски условия. След като на няколко пъти БТР-и буквално отнасят ъглите на сгради при завой по улиците, те набързо са върнати за вечно пазене в хангарите.

 

Отделно са и лошите условия за возещите се жандармеристи. Когато ламарината се напече от слънцето, вътре става ад, спомня си служител на МВР имал възможност да тества способностите на античните бронетранспортьори.

 

„За 2 години служба съм виждал само веднъж да вадят от хангара това чудо. Още тогава офицерите ни обясниха, че не стават за нищо. Водеха ги транспортни машини на пехотата, но инструкцията бе да се окопават на 3-4 километра в тила поради нулевата им защита. Руснаците им викат „братска могила”, един изстрел челно с РПГ и машината с екипажа е история. Странично не пазят дори от куршум на автомат, изстрелян от 100-200 метра”,  коментира войник от бившите Вътрешни войски.

 

Освен семплата броня, 70-годишните антики имат и сериозни проблеми с двигателите. Експерти разказват, че незнайно защо съветските другари са проектирали машината с два мотора. За да тръгне БТР-ът, те трябва да работят синхронно, но често нещо се обърква и транспортьорът се закотвя на място.

„В тила подобна техника може да се ползва за транспорт на войници, но си мисля, че е далеч по-подходящо да изпратим на Украйна камиони”, иронично коментира бивш военен.

 

Въпреки пълната им безполезност за отпор на руските окупатори, в изказванията си политици от управляващата коалиция обявиха, че са горди от дарението. Дори очакват в замяна България да получи като компенсация 200 млн. долара помощ от САЩ. И това няма да е нещо необичайно. Такава помощ вече получиха всички източноевропейски срани, изпратили танкове, ракети или самолети в Украйна, Чехия и Полша, които дариха на Киев огромно количество военна техника, получиха в замяна стотици хиляди долари и отстъпки при покупка на ново американско оръжие. Отделно Чехия и Словакия се сдобиха с танкове „Леопард” от Германия в замяна на изпратените в Украйна техни руски машини.

 

За България милионите долари от САЩ в замяна на античните БТР-и ще са огромен успех. Военни припомнят, че преди години извадените от въоръжение бронетранспортьори са се продавали за скрап едва по 2-3 хил. лв. бройката.

 

Друга част от българската помощ ще е далеч по-полезна за Украйна, обясняват запознати. Тя ще е по линия на обновяването на запасите от снаряди на армията. Преди дни правителството е подписало договор, според който българските военни заводи трябва в следващите няколко години да произведат 300 000 снаряда. Те трябва да заменят същата бройка боеприпаси, чийто срок на годност изтича до 2-3 години, и в следващите седмици ще заминат за Украйна.

Експерти разясняват, че това е изключително ценна помощ.

 

Заради водената настъпателна операция, украинската армия се нужда ежедневно от десетки хиляди подобни муниции, а капацитетът на заводите в цяла Европа не стига, за да се задоволят тези потребности.

 

Да уточним, че русофили като президента Румен Радев плачат, че българската армия остава гола и боса, че това са снаряди извън военновременните запаси. А и това дарение ще ни бъде платено от специалния фонд на ЕС, който финансира покупка на оръжие от правителството в Киев.

Източник: Уикенд