Полицаят Денислав Борисов, който на 4 януари бе заловен да превозва нелегално 31 влезли у нас мигранти с микробус на АМ „Тракия“, няма да лежи нито ден зад решетките.

 

В началото на седмицата пловдивският съд постанови смехотворна присъда за 23-годишното ченге от „Специализирани полицейски сили“ към СДВР. Според решението на магистратите, той е осъден на година и половина условен затвор, с 4 години изпитателен срок. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, тъй като предложението за наказание на ченгето трафикант, е дошло от Пловдивската прокуратура.

 

Полицай се измъкна с условна присъда за трафик на 31 мигранти

От държавното обвинение са предпочели да сключат споразумение с Борисов, вместо да доказват пред съда престъплението му, което е неоспоримо. Други двама негови сподвижници, също са се разминали с условни присъди.

 

Присъдата на Борисов буди недоумение най-малко заради шумния обществен отзвук при ареста му в началото на годината. След като бил задържан от колегите си, той обяснил, че имал да изплаща кредити и затова станал каналджия. Заради скандала МВР шефът Иван Демерджиев бе извикан извънредно в парламента, за да дава обяснения.

 

От парламентарната трибуна той обяви, че арестуваното ченге е превозвало мигранти за пръв път и се зарече, че МВР ще събере огромно количество оперативна информация срещу корумпирания си служител и ще сътрудничи на прокуратурата, за да може Борисов и всички замесени в каналджийската верига да понесат наказателна отговорност.

 

В разрез с уверенията на вътрешния министър обаче разследване срещу босовете на каналджийската мафия, вербували български полицай на практика не е проведено. Така и не били установени хората, от които Денислав е получавал заповеди. Известно е, че той прибирал по 20 бона, за да превози мигрантите от Бургас до границата със Сърбия, но не и кои са организаторите на канала.

 

Разследването бе умишлено съсипано, вероятно за да не изскочат от схемата и други, по-високопоставени служители на реда, твърди столичен криминалист.„

Източник: Уикенд