Имената на босовете на борческата групировка СИК Красимир и Николай Маринови, общоизвестни като братята Маргини, изплуваха в скандала с хеликоптера, прелетял на екстремно ниска височина над къмпинг „Градина“ и застрашил живота и здравето на стотици туристи, излезли да посрещнат изгрева на „Джулай морнинг“.

 

Заради незаконния полет на хеликоптера, от който на плажа и в морето край Созопол бяха изхвърлени десетки хиляди фалшиви долари с лика на Тодор Живков, главният

директор на Гражданска въздухоплавателна администрация (ГДГВА) Христо Щерионов беше уволнен от транспортния министър Георги Гвоздейков.

 

Полетът с хеликоптер над къмпинг „Градина“, е бил част от рекламна кампания за двудневно музикално парти

Организаторът Валентин Илиев

До този момент обаче липсват санкции за организатора на незаконния полет, както и за собственика на частното летище в Приморско, откъдето е излетял хеликоптерът, без да бъде уведомена Агенцията по въздухоплаване.

 

„Той просто литна тук от летището и не знаехме, че ще прави такъв полет над морето. Ние нямаме оборудване, с което да го наблюдаваме на каква височина е“, чистосърдечно призна собственикът на летището в Приморско Георги Мълев. Засега не е известно дали частното летище в Приморско ще бъде затворено от властите. Според слухове, които се носят по Южното Черноморие, от летището в Приморско често излитат нелегално малки самолети и хеликоптери, като някои от тях прекарват нелегално дрога към Турция, прелитайки на ниска височина, за да избегнат радарите.

 

След опасната хеликоптерна каскада над къмпинг „Градина“ стана известно, че малки самолети и хеликоптери често извършват нелегални обходи над родното Черноморие, без да си правят труда да изискват разрешение от Агенцията по въздухоплаване.

 

Оказа се, че полетът с хеликоптер над „Градина“ е бил част от рекламна кампания за двудневно музикално парти, което ще се проведе на 11 и 12 август на плажната ивица. „Перла“ край Приморско, където се помещава някогашната резиденция на комунистическия диктатор Тодор Живков. Събитието се организира от компанията Рroject Hangover, а според запознати зад финансирането на този проект стоят босовете на СИК Красимир и Николай Маринови – братя Маргини. Неофициално се твърди, че посоченият като организатор на музикалното събитие и на нелегалния хеликоптерен полет Валентин Илиев е гадже на дъщерята на Малкия Маргин.

 

„Каскадата беше извършена от професионалисти, висящите хора от хеликоптера също бяха каскадьори, вързани по специален начин с харнеси, така че от безопасна гледна точка сме се погрижили за всичко. Листчетата, които изхвърлихме на плажа, са от биоразградима хартия, която, особено като се намокри, много бързо се ускорява процесът по разграждане. Лицето на Тодор Живков е на банкнотата, защото прави препратка към мястото на събитието – неговата бивша резиденция“, коментира в телевизионно интервю организаторът на полета Валентин Илиев.

 

Очевидци на опасния полет над „Градина“ обаче свидетелстват, че хеликоптерът е кръжал на височина под 15 метра над главите на няколкостотин човека, както и над лодка в морето. „Можеше да се случи голямо нещастие с много жертви. Хеликоптерът се появи на плажа около 5,20 часа на 1 юли, малко преди изгрева. Точно в този момент младежка компания издигаше във въздуха дрон, с който да заснеме посрещането на изгрева. „Ами, ако дронът и херикоптерът се бяха сблъскали?“, роптаят срещу наглата и незаконна рекламна демонстрация очевидци на хеликоптерния полет.

Цяла седмица след незаконния полет листовки с фалшиви 100-доларови банкноти с лика на Тодор Живков все още могат да се открият по плажната ивица между Черноморец и Созопол.

 

Що се отнася до плажната ивица на резиденция „Перла“, където ще бъде проведен  двудневният музикален фестивал на 11 и 12 август, то тази пролет Министерството на туризма я даде на концесия на фирма от орбитата на братя Маргини. В края на месец март за победител на плажовете „Стамополу-Перла 1“ и на морски плаж „Стамополу-Перла 2" беше определена компанията „Юг Релакс“ ЕООД от Нова Загора със собственик Димитър Костадинов. Тя предложи годишна цена за наем на плажа от 525 900 пв. без ДДС или 631 080 лв. с ДДС.

 

Концесионният договор е за 5 години като дружеството от орбитата на братя Маргини даде максимална цена от 100 лв. за шезлонг и толкова за чадър на плажа. Въпреки че спечелиха търга за най-апетитния плаж в Приморско, братя Маргини и подставеният им човек Димитър Костадинов влизат в ролята на рентиери, а не на концесионери на плажната ивица.

 

Твърди се, че плажът пред резиденция „Перла“ отново ще бъде стопанисван от бизнесмените Лъчезар Йорданов (бивш зет на Стефан Софиянски), Милчо Брайнов и Лъчезар Захариев, които го владееха през последните 5 години. Този сезон обаче триото ще плаща наем не на държавата, а на фирмата на братя Маргини.

 

Заради сложните преговори между двете страни за плащанията плажната ивица пред бившата резиденция на Тодор Живков все още не е отворена, липсват спасители, чадъри, шезлонги, а нито едно заведение не функционира. Все пак от няколко дни на плажа ударно се работи и очакванията са до 10 юли плажната ивица с изкуствен залив да започне да прибира парите на туристите. Този летен сезон „Перла бийч“ обаче е лишени от най-голямото си предимство – ресторанта на Андре Токев. Прочутият шеф готвач премести ресторанта си на „Оазис“ в Лозенец, като към него се е присъединил и друг топ готвач, познат от телевизионния екран –

шеф Петър Михалчев. Неофициално се твърди, че Андре Токев се е отказал да върти ресторанта на „Перла“ заради непосилен наем, поискан от новия концесионер на плажа – 300 000 лева.

Източник: Уикенд