Доскорошният господар на софийския боклук Георги Крумов и енергийният бизнесмен Христо Ковачки много скоро могат да се отзоват в ареста по съмнение за грандиозни финансови злоупотреби.


Софийска градска прокуратура усилено проверява Крумов, известен като Жоро Кастрола за съмнителна сделка за телекомуникационна система на армията” Странджа 2”.

По същата афера се разследва и бившият военен министър Николай Цонев. Въпросната сделка глътнала 120 млн. лева, твърди изданието. Според магистратите плащането на колосалната сума е ужилило държавния бюджет, тъй като според наши специалисти и експерти на НАТО тя била абсолютно ненужна. Скандалният договор бил скрепен с подписите на висши чиновници от военното министерство и “Електрон прогрес”, собственост на Георги Крумов.

Олигархът договорил изграждането на “Странджа 2” за оптичен кабел в цялата страна. Преговорите за сделката започнали малко след като Николай Цонев заема министерското кресло. Парите започнали да се изплащат няколко месеца след това. Крумов се издига от продавач на сергия за дамски чоропогащи до милионер.

Прави първите опити да прилапа “Електрон прогрес” с помощта на полковник Къосев. Прокуратурата вече започна разследване на дружеството.

Под прицела на магистратите е и енергийният бос Христо Ковачки. Преди месеци той беше наказан с условна присъда за данъчна афера за 16 млн. лева.

Милионерът обаче е разследван и за пране на пари и финансови злоупотреби. Ако магистратите съберат доказателства за вината на двамата олигарси със сигурност ще разпоредят те да бъдат арестувани.

Източник: Novini.bg