Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев ще прибере над 220 000 лева обезщетение. Решението е на Софийския апелативен съд и е поредното, при което прави силно впечатление, че магистрат, засегнат, че е разследван, а после – оправдан, получава огромно обезщетение, докато близки на зверски убити, а също и на загинали при катастрофи, вземат жълти стотинки.

 

Въпросният Иво Радев е окръжен прокурор на Плевен, когато в ДАНС постъпва сигнал срещу него. Подаден е от подчинената му прокурорка Снежана Георгиева, която твърди, че той я увещавал да иска по-висока присъда на сутеньора Ивайло Ячков. Въпросният Ячков е част от циганския клан Беркови, които по онова време подлъгват бедни момичета и ги карат да проституират в Бремен, като при това им вземат парите и ги спукват от бой. Бандата е разбита в Германия и срещу Ячков в Плевен се водят няколко дела. Те са под надзора на окръжния прокурор Иво Радев.

 

Прокурорското спецзвено Антикорупция обаче го праща на съд, защото настоявал подчинената му Снежана Георгиева-Блажева да не иска увеличаване с една втора на наказанието на рецидивиста, след като се обединят присъдите му, въпреки че законът дава такава възможност. Според обвинението Радев се опитвал да склони и окръжния съдия в Плевен Калоян Гергов да не вдига присъдата на Ячков. Бил обещал на адвоката му, каквото и да означава това. Важно е да се отбележи, че покрай тези сигнали в продължение на половин година Иво Радев е подслушван и наблюдаван със СРС-та.

 

Плевенски окръжен прокурор прибира тлъсто обезщетение

Когато той е отстранен от работа, защитата му поема Георг Спартански, който беше кмет на Плевен, а също е и известен като активен деец на движение „Русофили". Според адвоката обвинението срещу Иво Радев е резултат от изострените отношения на клиента му с други юристи в града. Снежана Георгиева-Блажева, както и други прокурори, както и самият Иво Радев били кандидати за шефския пост в Окръжната прокуратура в Плевен. Това се случило 3 години преди да се появи сигналът за чадъра над сутеньора. И понеже във ВСС избрали Иво Радев, според Спартански било истинската причина за сигнала.

 

Така или иначе Радев е изправен на съд. Както се случва обикновено у нас, процесът се мотае 5 години, като се движи напред-назад из различните съдилища. Накрая Радев е оправдан, а Висшият съдебен съвет го възстановява на работа в Окръжната прокуратура в Плевен с ранг „прокурор в Апелативна прокуратура”.

През 2022 г. вече е и награден от тогавашния главен прокурор Иван Гешев с плакет за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения.

 

На свой ред силно засегнатият от обвинението и последвалото дело Иво Радев тръгва да търси обезщетение за мъките, които той и близките му претърпели през годините на съдебния процес. Както се вижда, напът е да го получи, при това в пълния размер на онова, което е поискал – над 200 000 лева.

 

Преди да се захване с правото, Иво Радев е футболист, припомнят си запознати, които в никакъв случай не завиждат на кариерата му. Той е възпитаник на Варненския университет. Става шеф на Районната, а после на Окръжната прокуратура в Плевен, а негови колеги твърдят, че бил протеже на покойния зам. главен прокурор Камен Ситнилски. Градската клюка гласи още, че бил и скрит съдружник в ресторант „Будапеща", в заложна къща, а също и в строителна фирма. Знаел кое дело да изтика напред, кое да забута в някой шкаф. Подозират го, че е прикривал и акцизни преписки, при които на мушката са заловени стоки без или с фалшив бандерол алкохол, цигари. В същото време обаче бил душата на компанията, като знаел как да организира другарските сбирки в тайния си ресторант.

 

Самият Иво Радев още навремето категорично отхвърля всички тези слухове. Отрича също, че е добър познат на скандалния съдебен кадровик Красимир Георгиев – Красьо Черния. Било инсинуация, че е „скрит съдружник” в ресторант „Будапеща”, където отсядали магистратски компании. Радев казва още, че по времето, когато Красимир Георгиев все още живеел в Плевен, направил няколко опита да се запознае с него, но без успех. Звънял дори по служебните телефони да търси прокурора, но така и не успял да се доближи до него.

 

Решението за грандиозното обезщетение, което Иво Радев ще получи, още не е окончателно. Последната дума ще има Върховният касационен съд.

Източник: Уикенд, crimesbg.com