1 милион лева без ДДС ще пръсне Министерството на транспорта за нова фасада на централата си, където е кабинетът на шефа Николай Събев. Това показа проверка на „Филтър“ в Агенцията за обществени поръчки.

По традиция търгът е обявен в петък вечер. Парите са от националния бюджет, а не от европейско финансиране. Според експерти в министерството, които работят на ул. „Гурко“ в София реновацията е по настояване на Николай Събев, който лично наредил да се направи оглед.

Така се стига до решението да се похарчи 1 милион. С парите на данъкоплатците ще бъдат дадени за удобства и хубав изглед на две сгради на Министерството на транспорта, които са една до друга в идеалния център на столицата.

Едната е стара триетажна сграда на ул. „Дякон Игнатий“ до Народния театър. Тя е паметник на културата и именно в нея е кабинетът на Събев. Там ще се сменя дограмата и ще се възстановява фасадата.

Другата сграда на министерството, която ще се реновира, е точно до първата. Това е топла връзка със социалистическо високо здание срещу Централна поща. От 3-ия до 6-ия етаж ще бъдат със сменена дограма и ще бъдат топлоизолирани.

Прави впечатление, че за малките по размери квадрати са предвидени пари, с които могат да се санират поне няколко панелни блока в София, показват изчисленията на експерти. Ремонтът ще е за 1000 кв. м площ, което означава, че за един квадрат ще бъдат платени по 1000 лева.

Източници на „Филтър“ от Министерството на транспорта разказват, че мултимилионерът Николай Събев бил потресен от условията, в които работи администрацията и ги сравнявал с тези в офисите на фирмата му. Те са убедени, че няма да има злоупотреба с парите за саниране, но от това нямало смисъл, защото имало много други сфери, които се нуждаели от финансиране в сектора.

Фасадата на триетажната сграда на министерството е с каменна облицовка, декоративни елементи и художествени пластики. Те са в отлично състояние, показал огледът преди да се обяви обществената поръчка. Цялата фасада е облицована с естествен камък. В горната част на прозорците на втория етаж има пластики на човешки глави, които изобразяват български войни и владетели.

През 2007 г. е имало почистване на каменната облицовка на фасадата със специален италиански препарат, но според техническата спецификация това не е имало ефект и пак ще се прави почистване, а повредените каменни елементи ще се подменят с нови.

Старата дървена дограма е сменена през 1997 година с алуминиева и сега тя ще бъде сменена с още по-модерна – с три стъклопакета. Огледът показал, че гумените уплътнения са амортизирани. Сега вместо да се сменят само тези елементи, ще се кърти цялата дограма и ще се слага нова.

На топлата връзка също ще бъде сменена дограмата и окачената фасада за четирите етажа. Официалното обяснение е, че оттам влизат гражданите, които посещават администрацията.

В нито едно друго министерство не е обявена поръчка за такъв мащабен ремонт според квадратурата, показа проверка на „Филтър““. Това на транспорта е и най-щедрото в харченето на пари. Дни преди обявяването на търга за новата фасада бяха публикувани условията за доставка на нови мотриси за 1 милиард лева. От 18 май тече състезанието и за подмяна на водопроводите в сградата на министерството, а сумата възлиза на 60 хиляди лева.

Източник: Филтър