Безспорно Людмила Филипова е една от най-обичаните и четени съвременни български авторки. 15-те романа, които е написала, са преведени на няколко езика, продадени в общ тираж от над 2 млн. копия. А тази година по БНТ гледахме екранизация на едно от най-успешните й заглавия – „Войната на буквите“.

 

Новата й книга е със заглавие „Войната на верите“. В нея авторката прави шокиращи разкрития за богомилите и последния кръстоносен поход. Романът се утвърди като един от бестселърите на книжния пазар през последните месеци.

 

Вдъхновението за новата й книга дошло от история за 65 войници, жертвали живота си да спасят цялото мирно население в област Шумен по време на последния кръстоносен поход. С историята я запознати хора от клуб „Традиция“ – клон Шумен. Бърза да уточни, че в тази история нито западните рицари в доспехи са спасители, нито пък османските войници са враговете, които очакваме.

 

Нуждаела се от години, за да събере нужната информация и да намери ъглите, през които да я разкаже. В книгата се разказва за живота на българите в първия век от османските завоевания на Балканите, за богомилите и тяхната 5-вековна история, за сблъсъка между Изтока и Запада, случил се тъкмо по нашите земи, за конфликта на религиите, за султан Мурад II, за Владислав Варненчик, за Влад Дракула, за западните царства и Светата инквизиция – всички те са причините, водещи до битката в Шуменския край.

 

Предполага, че тази история не е станала обществено достояние до момента заради неудобните истини в нея. досега ни бяха натрапвани представи за лошите османци, за героизираните рицари и добрата църква, но истината е много по-различна от това. Както и че богомилите са ерес, която е изкоренявана заради човешкото добро, подчертава Филипова.

 

След Х век богомилството се е разпространило из цяла Европа и дори към Изтока. Това е едно от най-мащабните и почитани учения през Средновековието, тръгнало от нашите земи. Предполага се, че е основано през Х век в княжеския манастир на княз Боян (Баян) – най-малкият син на цар Симеон.

 

Писателката Людмила Филипова: Знанието винаги е пречило на стремежа към лесна манипулация от страна на властта

 

По онова време църквата (най-вече католическата, но и православната) правят всичко по силите си, за да се отърват от учението на богомилите. Дори Светата инквизиция е създадена именно с цел да се пребори с тях по най-жестокия познат в историята на човечеството начин.

 

Тази битка между верите е абсурдна, предвид факта, че по онова време богомилите всъщност се стремят да върнат към живот най-първото и чисто християнско учение. Опитват се да се борят за правдата към личността, за равенство между половете, за стремежа към научно знание, за образованието и за медицинското лечение. На практика те се превръщат в първото демократично движение в света.

 

Причината, поради която църквата се е обърнала срещу богомилите, борещи се за правдата е, че те са подритвали властта и богатството й, така както и на западните крале. А всички знаем, че знанието пречи на стремежа към лесна манипулация от страна на властта. По онова време с него се е борила църквата, а днес го правят диктаторите и силните на деня.

Източник: Уикенд