Тополовградският треньор по борба Георги Караманлиев, който е пръв помощник на Евелин Банев – Брендо в прането на печалбите му от наркотрафик, е сред първите жертви на скандала с прословутите къщи за гости, финансирани от европейските земеделски фондове

 

Вдигнатата от фирмата на Караманлиев „Интервал Инвест“ постройка в тополовградското село Сакарци, е обявена за продажба от НАП заради отказа му да върне стотици хиляди левове на държавата.

 

Перач на Брендо остава без къща за гости

Началната цена на насрочения за този месец търг е 575 бона. Брокери обясняват, че макар да изглежда огромна, сумата е напълно оправдана. От обявите става ясно, че двуетажната постройка е с разгъната застроена площ 1068 квадрата и е с редица екстри.

 

Проектът на Караманлиев е част от избухналия преди няколко години скандал, наречен символично „Къщи за гости“. Строителството им се финансира от ЕС, а идеята е да бъде даден поминък на хора в бедни райони на страната. Оказва се обаче, че от субсидиите масово се възползвали роднини на министри и депутати, кметове и общински съветници, вместо семейни хотели.

 

Разбира се тарикатите пренебрегват правилата на европрограмата и вместо да наемат на работа безработни, както е заложено в проекта и да приютяват целогодишно туристи в следващата петилетка, постройките се превръщат в луксозни лични резиденции. 

Избухналият след публикации в медиите скандал доведе до проверката на 288 постройки като нередности лъснаха при цели 253 от тях. Така собствениците им били задължени да върнат получените от ЕС общо 47 млн. лв. Но както често става у нас, всичко се оказва само пожелателно и баровците моментално се хвърлиха да оспорват в съда наложените им санкции. Там стана ясно, че издадените им актове, са написани неграмотно от служители на фонд „Земеделие“ и магистратите бяха принудени да ги отменят. Заради всичко това преди няколко месеца България отнесе глоба в размер на 30 млн. евро.

 

Далеч не всички получатели на субсидии обаче имаха шанса да избегнат санкциите. Сред малцината прецакани е именно перачът на Брендо – Георги Караманлиев, който трябва да върне евросубсидия в размер на 267 бона. Макар той също да обжалва, за негово нещастие се оказа, че актът на фирмата му, е изготвен перфектно и глобата бе потвърдена от три съдебни инстанции.

Източник: Уикенд