Формален повод за отстраняването от системата ще бъде 60-годишния му юбилей на 29 септември т.г.

"Уволнение с почести" гласят за шефа на КАТ Тенчо Тенев, издадоха наши източници от столичната улица ул. "6-ти септември". След хиляди конфликти, разправии и откровени обвинения в злоупотреба с власт и корупция, най-сетне комисарят, отговарящ за пътната безопасност ще бъде пенсиониран и пратен вкъщи. Формалният повод за решението е 60-годишнината на Тенев, която той ще отбележи на 29 септември т.г.

Планира се тогава да бъде издадена и заповедта, прогнозират информаторите ни. Негов наследник на поста ще бъде комисар Радослав Начев, заместник-началник на отдел “Пътна полиция” в СДВР. Още утре се очакват да излязат скандални разкрития в множество национални медии за това кой е Начев и как се е възползвал от служебното си положение в разрез със закона и чисто човешкия морал.

Кариерата на Тенев е меко казано противоречива. През 2008 г. настоящият началник на отдел "Пътна полиция" към СДВР е назначен за първи път като заместник-шеф в КАТ София. Три години по-късно е освободен и пенсиониран.

Тенев завежда дело за неправомерното си отстраняване и 4 години по-късно е възстановен на поста, разказва bTV. През 2014 г. е повишен в началник на КАТ София.

През 2020 г.  е преместен като началник на "Охранителна полиция" в Асеновград по негова молба, в която посочва витиеватият мотив "здравословни причини". Според слуховете обаче истинската причина е катастрофата с тв водещия Милен Цветков, който беше  премазан на столичния бул. "Черни връх" от надрусания Кристиян, син на шефката на "Винпром Карнобат".  Минути преди фаталният сблъсък, Кристиян е бил пуснат неясно защо от патрули на КАТ, които го спират за превишена скорост. Тогава се появиха неприятни, но непотвърдени слухове за близостта на Тенев до богатото семейство на убиеца.

През май миналата година, при акция на отдел "Вътрешна сигурност" на МВР, Тенчо Тенев е задържан за 72 часа, след което е освободен под парична гаранция.

Окръжната прокуратура в Пловдив му повдигна обвинения за престъпления по служба - неправомерно сключени договори за дарения на камери за наблюдение на районното управление в Асеновград и автомобилни гуми за патрулните коли на обща стойност около 10 000 лв. и незаконно държане на боеприпаси. Започнаха разпити на ченгета и на общинари.

До момента няма официална информация от окръжната прокуратура в Пловдив, под чийто надзор е била акцията за ареста на Тенев. Една от версиите е, че е разследван заради гуми на служебен автомобил. Според прокуратурата той е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ-Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на ползвани от служителите коли. Фактурите за тези дейности били издавани на Община Асеновград, като Тенев е подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои

Източник: crimesbg.com