Розовият домат, който е предпочитан от 90% от клиентите, се оказва доста удобен за ментосване от търговците.

 

Като такъв се таксува всеки по-светъл сорт домат, което развързва ръцете на продавачите да ни пробутват всевъзможни домати на космически цени от порядъка 6-7 лева за килограм насред юли. Същевременно „розовите домати“ са някакъв странен сорт, а общото между тях е, че нямат никакъв вкус и се разкашкват.

 

Пазарът е залят с менте „розови домати“

Всеки втори на сергиите по пазарите лепва етикет „розов домат“. А каква всъщност е истината, така и не се разбира. Макар продавачите да ви заливат с хвалби за стоката си в повечето случаи доматът, който си купувате на цена от поне 5-6 лв./кг, се оказва обикновен градински домат. Едва когато си направите салатата вкъщи разбирате, че сте дали парите си на вятъра.

 

За търговците е ясно – предвид факта, че розовият домат от години държи висока цена, най-лесно е да окичиш етикет „розов домат“ и да го гарнираш с висока цена. За целта търговците все пак залагат на сортове, които до голяма степен наподобяват розовия домат.

Другият проблем е, че в нередки случаи прехваленият „розов домат“ омеква в рамките на час, което означава, че докато го занесете до вкъщи той вече е станал на каша. Това вероятно е и причината, поради която много от продавачите не позволяват да си избирате сами, а в същото време нареждат пред вас доматите в най-добър вид, докато в торбата ви блъскат всевъзможни боклуци.

 

В нередки случаи сърцевината на менте „розови домати“ е пълна с бели израстъци, които не стават за ядене. Производителите съветват купувачите когато имат съмнения за стоката, да накарат търговеца да я разреже, за да видите сърцевината. В случай, че имате съмнение, че ви пробутват менте „розов домат“, по-добре си купете класически червен домат.

Източник: Уикенд