СИРИЗА предизвика симпатии, но и недоволство в Гърция

Безредици заляха улиците на Атина в четвъртък вечерта при първия протест срещу новата власт, организиран точно месец след като правителството на СИРИЗА положи клетва – пише „Преса”, като се позовава на Би Би Си. Около 450 крайно леви демонстранти, определени от местната преса като анархисти, се събраха в центъра на гръцката столица, за да изразят своя гняв от удължаването на спасителния план за страната с 4 месеца в замяна на реформи, договорен с кредиторите във вторник.

[caption id="attachment_438563" align="alignleft" width="300"]СИРИЗА Отстъпките на СИРИЗА предизвикаха недоволството[/caption]

След края на шествието петдесетина активисти, противници на СИРИЗА, започнаха да хвърлят камъни и бомбички срещу органите на реда. До сблъсъци се стигна, след като най-агресивните протестиращи започнаха да палят коли и да чупят витрини и автобусни спирки. Причината за недоволството на атиняни беше видяното от тях отстъпление на СИРИЗА от предизборните й обещания. За да получи 7,2 млрд. евро – последната финансова инжекция от спасителния план на стойност 240 млрд. евро, кабинетът на Алексис Ципрас се съгласи да замрази някои свои обещания като увеличаване на минималната работна заплата и блокиране на приватизационните проекти. На фона на хаоса в Атина вчера Бундестагът гласува списъка от реформи на СИРИЗА, които освен одобрението на финансовите министри на еврозоната и тройката трябва да получат съгласието и на националните правителства. Удължаването на спасителния план бе одобрено с огромно мнозинство – 542-ма депутати гласуваха за, против – 32-ма, а 13 се въздържаха – отбелязва изданието. Споразумението с Гърция може да промени реда на нещата, но мнозина в Еврогрупата не са убедени, че южната страна ще изпълни своите поети ангажименти. Новото гръцко правителство на СИРИЗА трябва да бъде готово за допълнителни бюджетни мерки, казал същият източник от еврозоната, съобщава вестник "Етнос". В следващите 4 месеца няма да има обсъждания за облекчаване на гръцкия дълг, доверява още същият източник. Ще успее ли СИРИЗА да лавира в тази сложна обстановка, предстои да разберем от ходовете на лидера й Алексис Ципрас.