Хората са притеснени след трагичния инцидент в града

Паника е обзела населението на Севлиево заради тежкия инцидент, който стана навръх 8 март.

При взрив на къща, издъхна 11-годишно момченце, а сестра му, която е на 15 години, е настанена в „Пирогов”. Момиченцето е с 28% изгаряния по тялото и опасност за живота. Твърди се, че къщата е била срината до основи от авария в газопреносната мрежа. Именно това е и основната причина за паниката сред местното население, тъй като 80% от града е газифициран. Хората се опасяват, че те могат да се превърнат в следващите жертви на подобен инцидент.

[caption id="attachment_378705" align="alignleft" width="300"]Населението на Севлиево е в паника Населението на Севлиево е в паника[/caption]

Съседка на двете дечица разказва, че след инцидента е изгубила съня си и не може да спре да мисли за случилото се. Бабата и дядото на загиналото момченце разказват, че усетили миризмата на газ, но не сигнализирали, тъй като предполагали, че идва от малката газова бутилка, която била в коридора на къщата. Бабата споделя през сълзи, че след извършването на ремонтните дейности по-рано тази година, градоначалникът ги уверил, че няма опасност от изтичане на газ. Запознати посочват, че ремонтът на улицата е бил завършен на 20 февруари.

В ефира на bTV Момчил Момчилов, който е изпълнителен директор на газоразпределителното дружество в града обясни, че резултатите от последното замерване на тръбите, което е извършено на 4 март, са показали, че няма загуби. Пламен Пенчев, който е експерт по газ и главен асистент в Техническия университет в Габрово е категоричен, че въпросният случай е някакъв прецедент, който може да бъде намерен описан научно „само в дебелите книги”. Пенчев е убеден, че инцидентът, в който издъхна дете е в резултат на „абсолютна немарливост”. Той поясни, че за да се самозапали метанът в едно помещение, той трябва да е между 5 и 15%.

Според него обаче насищането на газа в помещението е бил доста продължителен процес. При все, че вече е ясна причината, довела до трагичния инцидент, все още не е ясен виновникът за него, пише Блиц.