Жалбоподател, който е сигнализирал за плагиатство срещу ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, е бил нападнат и бит, съобщава читател.

„Скоро след подаване на сигнала, информаторът е бил пребит от нает агресор и в момента изпитва страх за своя живот“, разказва нашият източник.

През последните години е известно, че са подавани сигнали в министерството на образованието за плагиатство срещу проф. Димитър Димитров, които все още не са разгледани по неизвестни причини.

Преди дни бе съобщено, че до медийна редакция е пристигнал доклад до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков от Комисията по академична етика при МОН. В доклада се посочва, че проф. Светла Цветкова от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ в УНСС е била уличена в плагиатство, но продължава да бъде защитавана от ректора проф. Димитър Димитров поради лични отношения.

Вчера получихме новини по тази тема, в които се разкриват допълнителни тревожни подробности относно академичния живот. Според източник от академичните среди е честа практика да се преписва от научни трудове, дисертации, дублират се статии, които след това се превръщат в монографии.

Пълен текст на коментара:

„С огромно съжаление разбирам, че от ръководството на УНСС са прикрити два сигнал за плагиатство, единият срещу ректора. Жалко! Защо в СУ Комисията по академична етика разглежда сигнали за плагиатство, а тази в УНСС – не? Защо и в УНСС се прикриват сигнали за плагиатство и автоплагиатство за приближени до ръководството?

Всички сигнали трябва да се разглеждат, даже и тези срещу ректорското, деканските и катедрените ръководство. Автоплагиатството е в основата на растежа на много преподаватели в УНСС. В УНСС е пълно с монографии, които повтарят дисертациите и статии, които повтарят публикации на авторите, представяни в други конкурси. Защо се допуска това? Трябва ли някой да стане кандидат за министър, за да са разкрият тези въпроси?“

Източник: narod.bg