Главният секретар на МВР Петър Тодоров, който във вторник подаде оставка след поредния инцидент с тежко пострадал полицай заради трафика на мигранти, не е единственият мастит началник, чиято глава падна. Само ден преди Тодоров да обяви, че напуска поста си, неговият зет Радослав Начев също е бил отстранен от длъжност. Преди по-малко от месец комисар Начев беше назначен за директор на столичния КАТ.

 

В началото на седмицата 38-годишния полицейски шеф е бил освободен от заемания пост със заповед, разписана от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Рокадата в „Пътна полиция“ все още не е обявена официално пред медиите, вероятно за да не се обяснява причината за смяната на комисар Начев.

Отстраняването на Радослав Начев се дължи на разкритието, че той е зет на главния секретар на МВР в оставка Петър Тодоров – женен е за дъщеря му. Според вътрешния полицейски правилник, обвързани семейно и роднински служители на МВР нямат право едновременно да заемат ръководни постове, тъй като се създава възможност за организирането на „престъпна верига“.

 

 

Радослав Начев беше назначен за директор на столичната „Пътна полиция“ в края на месец ноември след  масовата сеч на полицейски началници  от София във връзка с аферата „Георги Семерджиев“. Зетят на главния секретар на МВР Петър Тодоров замени на поста принуденият да се пенсионира Тенчо Тенев.

 

Колеги на комисар Начев твърдят, че той има познания в сектора, тъй като от 15 години работи в „Пътна полиция“ и е извървял пътя от началник смяна „Пътен контрол“ до директор на КАТ. Други обаче контрират, че комисар Начев просперира в службата заради влиятелния си тъст Петър Тодоров, който още през 2011 г. вредил зет си за временен шеф на „Пътна полиция“ – Пловдив. По това време комисар Начев е бил само на 27-годишна възраст. Роденият в Пловдив Петър Тодоров беше назначен миналото лято за главен секретар на МВР с указ на президента Румен Радев.

Важен детайл от биографията на Петър Тодоров е, че той е получил  не полицейско, а военно образование – дипломирал се е през 1987 г. в Националния военен университет „Васил Левски“.

 

Тодоров обаче има 35-годишен стаж в системата на МВР, като от 2003 г. насам е заемал различни началнически постове в полицията в Пловдив. Мнозина сочат подалият оставка като главен секретар на МВР Петър Тодоров като най-близкия човек до президентския съветник и бивш полицейски шеф Пламен Узунов.

Отстраняването на директора на „Пътна полиция“ – София Радослав Начев обаче едва ли ще се отрази фатално на неговата кариера в МВР. Комисар Начев съвсем скоро ще бъде представен официално на новата си длъжност – заместник-директор на ОДМВР – Пловдив. Само преди месец шефът на пловдивската полиция Димитър Балев беше заменен от комисар Васил Костадинов, като се твърди, че тази полицейска смяна е инициирана от тандема Пламен Узунов – Копринков.

 

Запознати от вътрешното министерство допуснаха, че Петър Тодоров е бил принуден да подаде оставката си и то не само заради тежката катастрофа с пострадали полицаи след гонка с мигранти на магистрала „Тракия“.

Към главния секретар на МВР имал забележки и служебния премиер Гълъб Донев, който недоволствал от работата на МВР по случая с изчезналия Сашко в Перник, както и от действията на новия ръководен състав на „Гранична полиция“, подбран от Петър Тодоров.

 

Допълнително срещу пловдивчанина недоволствали и мастити полицаи от София, а вътрешния министър Иван Демерджиев също не бил против смяната на главния секретар.

Всъщност, оставането на Иван Демерджиев като вътрешен министър също не е много сигурно. Упорито се мълви, че той няма да изкара до края на служебното правителство и всеки момент ще бъде сменен.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Отстраниха тихомълком новия шеф на КАТ комисар Радослав Начев