Една от най-обсъжданите идеи на финансовия министър Асен Василев за изсветляване на оборотите, т.нар. "безплатен обяд", вече е действащ законов текст, в сила от 1 януари. Според новата разпоредба в Закона за ДДС, когато търговец не издаде касова бележка, клиентът има право да задържи плащането.

Мярката първоначално бе предвидена за дисциплиниране на ресторантьорите, които крият обороти, но бе определена като дискриминационна и затова финансовото министерство предложи да се прилага за всички видове бизнеси и доставки.

Различните комисии в Народното събрание отхвърлиха текста наред с други спорни предложения на финансовия министър като "донос-бонус", "данък бакшиш" и събиране на касови бележки с цел ползване на данъчни отстъпки.

Изненадващо обаче разпоредбата да не се плащат доставки, за които няма издадена касова бележка, бе гласувана в последния момент при второто четене на Закона за ДДС в зала по предложение на депутата от ПП Венко Сабрутев.

Как точно ще се прилага тази мярка, не е много ясно. Тя вече получи много критики заради възможните колизии, които може да породи между продавачи и купувачи. Няма яснота и как ще се докаже, че търговецът не е имал намерение да издаде касова бележка.

В същото време двойно скача размерът на глобите за неиздаване на касови бележки - физическите лица, които не са търговци, ще бъдат глобявани с 200 до 1000 лв., а фирмите и едноличните търговци - с  1000 до 4000 лв. При повторно нарушение тези санкции стават от 400 до 2000 лв., и съответно за фирмите - от 2000 до 8000 лв.

От днес: няма касова бележка – не плащаме

Двойно по-висока ще е глобата и за потребителите, които не съхраняват касовата си бележка до напускане на търговския обект - досега тя беше 5 лева, но от 1 януари става 10 лв.

Наред със затягането на контрола в Закона за ДДС се създава и нова възможност - търговците да може да издават и електронни фискални бонове, които да предоставят на клиентите по електронен път. Допускането на тази възможност бе поставяна от бизнеса в последните години като по-модерен начин на разплащане, вместо всички да бъдат задължени да купуват и ползват касови апарати с хартиени бележки.

Финансовото министерство най-после се е съгласило, но поставя условие пред търговците, които искат да издават фискални бонове по електронен път - задължително да ползват одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите. За да влезе тази нова разпоредба в сила, трябва да бъдат направени и съответни обяснителни текстове в Наредбата Н 18 за касовите апарати и отчитането на продажбите.

Както вече е известно нулевата ставка на ДДС за хляб и брашно се удължава до 30 юни 2024.

Дотогава ще действа и намалената 9% ставка ДДС за фитнеси, спортни съоръжения и общата туристическа услуга. Най-голямата данъчна привилегия получиха ресторантьорите - ставката от 9% ДДС за техните услуги ще действа до 31 декември 2024 г. 

Източник: lupa.bg