Несъмнено той е един от най-богатите родни политици

Проверка в имотните и фирмени регистри на шоумена и лидер на ИТН – Слави Трифонов сочи, че само през последните няколко години, той е сключил сделки за почти 20 млн. лева.

За никого не е тайна, че Трифонов е сред малцината политически лидери в страната, които категорично отказват да подадат декларация за имотното си състояние, която е задължителна по закон.

Наскоро Слави Трифонов се опита да излезе сух от водата, обявявайки в социалната мрежа Фейсбук, че не укрива информация за авоарите си, а отказва да ги декларира публично пред КПКОНПИ, „за да няма сеир“.

Бърза проверка във фирмените регистри обаче разкрива, че шоуменът върти бизнес на стойност, надхвърляща 70 млн. лв. Бизнесът се върти основно чрез титулярната компания „Седем осми“, чрез която дълго време продуцираше шоуто си по bTV.

Дружеството е регистрирано в София и е с капитал от 9 100 000 лева, както и непарична вноска под формата на вземане за 11 733 000 лв. от американската фирма „Фулмар Ентъртейнмънт“.

Освен това политическият лидер върти и офшорно дружество „Фулмар Трейд Линкс“, регистрирано в американския щат Делауеър.

Запознати твърдят, че именно през тази офшорка са минавали парите от дългогодишната концертна дейност на учиндолеца, които не са никак малко.

Самият факт, че Слави Трифонов притежава офшорни сметки сам по себе си говори, че компаниите му не плащат данъци в България.

Вероятно ще се съгласите, че този факт е доста смущаващ за политик, който непрекъснато твърди, че дава мило и драго за родината си. Освен всичко друго с цялата си наглост той се опитва да играе ролята на патриот.

Непряко Трифонов контролира и дружеството „Ливър“, на което през 2009 г., титулярната му фирма „Седем осми“ отпуска 10 млн. лв. в брой. И до днес остава загадка откъде Дългия има такава крупна сума кеш, както и за какво е похарчена тя.

Чрез дружеството му „Седем осми“, той е и сред крупните акционери във фирма „Микронекс“, управлявана от Бисер Димитров, Петра Петрова и Камен Каменов. Компанията е собственост на регистрираната в щата Невада „Би Еф Ай Холдинг“, държаща патенти за производство на декоративни стъклописи и гипсова украса за стена в България.

„Микронекс“ е оценена на 55 млн. лева, а Дългия е собственик на 22 хиляди акции от нея.

„Ливър“ пък документално се води наследник на „Килт АД“, която преди 12 години се е отделила от „Седем осми“. Капиталът й е 43 600 000 лева като към него има и допълнителна непарична вноска.

Официални собственици на фирмата са Румен Кирилов Шилев и Александър Димитров Найденов, по-известен като бившия собственик на „Олинеза“, който придоби известност покрай връзката си с актрисата Елен Колева.

Трифонов е реализирал едни от най-мащабните си имотни сделки именно чрез компанията-майка „Седем осми“, разкрива проверката във фирмените и имотните регистри.

Преди осем години той купува седем парцела, чиято обща площ е над 20 декара в комплекса Делта хил край пернишкото село Кладница. По-късно върху тези земи са построени пет къщи, а парцелите са вкарана в апорта на комплекса.

Въпреки, че в регистрите няма отразени сделки с имоти на Трифонов, запознати твърдят, че е продал четири от къщите и е спечелил милиони.

Самият той също живее в баровския комплекс като имението му е три пъти по-голямо от това на останалите.

Слави Трифонов е собственик и на друг апетитен имот – огромна къща, разположена в местността Киноцентъра, намираща се между „Бояна“ и „Симеоново“.

Този имот също е придобит през 2014 година чрез апортна вноска в дружеството „Ермитаж Есте“, което към днешна дата е в ликвидация.

Брокери оценяват имота на Трифонов в „Бояна“ за над 4 млн. лв.

На практика чрез купуването на къщата през фирма, той си е спестил 20% от ДДС от стойността на имота. По всяка вероятност отначало е било посочено, че имотът ще се използва за фирмена дейност, при все, че на практика в имота живее самият той.

Чрез фирмата-майка преди 12 години, Трифонов купува и къща в с. Драганово до Горна Оряховица в полза на мексиканеца Хорацио Жеронимо Гонсалес-Медрано, който бе излъчен като победител в играта на шоумена „Добре дошъл в България“. Две години по-късно мексиканецът изчезва, а властите го издирват заради неплатени данъци.

Сред множеството сключени имотни сделки през годините прави впечатление и закупуването на апартамент в „Драгалевци“. Сделката бе осъществена през 2009 г. и бе за голямата му любов Маги.

Освен жилището в размер на 175 кв. м., той дари на Магдалена Ангелова и гараж.

Странното е, че вероятно си спомняте, че двамата се разделиха публично през 2000 г. Дългия направи опит да си я върне като й се обясни публично в любов на един от концертите си, но не можа да постигне успех.

Запознати издават, че на практика имотът бил купен много по-рано и там Слави Трифонов живеел с изгората си Магдалена. Когато се разделили обаче той се изнесъл от апартамента, оставяйки го джентълменски на нея. По-късно по съвет на счетоводителя си, той й го прехвърля.

Отново през 2009 г. Слави Трифонов купува луксозен апартамент в курорта Св. Св. Константин и Елена от пловдивския олигарх Георги Гергов. Три години по-късно продава апартамента на руската звезда Филип Киркоров.

След смъртта на баща си Тодор, Слави Трифонов разпродава наследствените имоти в родното си село Тодорово. Бащината му къща отива в ръцете на рома Васил Любенов.

Несъмнено Трифонов е един от най-богатите родни политици като е важно да отбележим, че е натрупал богатството си преди да влезе в политическия живот на страната.

Очевидно недекларирането на богатството му не е само с цел да не става обществено достояние, а и да избегне плащането на данъци чрез ползването на офшорни фирми.

Припомняме, че неотдавна той оповести, че ИТН е върнала в държавния бюджет партийната субсидия в размер на 3 755 528 лв.

Източник: Уикенд