Оказа се, че има значително разминаване в данните на пробите на РЗИ-Бургас и тези на "Активни потребители". Това се случва точно най-важният месец за хотелиерите по морето. Необичайно е, че известният плаж "Попския край" в Царево, който се смята за "най-мръсен" и "фекално замърсен" не показва отклонение от нормите, според данните не само за последните 30 дни, но и за целия летен сезон. Въпреки това, според местната здравна инспекция този плаж ще се окаже най-чистият от Бяла до Резово.

ОПАСНО ЛИ Е ЧЕРНОМОРИЕТО: Ето къде и с какво е замърсена водата

От друга страна, последните изследвания от 7-ми август показват, че има замърсяване с ешерихия коли на един от плажовете на Св. Влас. Този показател е многократно над нормите.

През последните две седмици имаше повишение на неблагоприятни данни за наличие на бактерии във водата край Созопол и Черноморец, но последните данни сочат, че ситуацията се е подобрила и водата вече не представлява риск за посетителите, дори за най-малките.

ОПАСНО ЛИ Е ЧЕРНОМОРИЕТО: Ето къде и с какво е замърсена водата - Снимка 2

В Поморие водата е традиционно със "син флаг", което означава чисти показатели, както и в Царево и на бургаския бряг. Имаше леко завишение на фекални бактерии във водата на плажа в Ахтопол, което можеше да предизвика стомашни проблеми, но новите данни сочат, че ситуацията се е подобрила.

Според Министерството на здравеопазването, нито една от пробите за салмонела или холера по българските плажове не е отчела положителен резултат.

Източник: lupa.bg