Почистването на растителността от коритото на река Марица в рамките на Пловдив поставя отново въпроса за отношението на властимащите в България към закона и правосъдната система. Против всички норми постановени от Закона за обществените поръчки в България, Комисията по ЗОП към община Пловдив обявява за победител фирмата дала най-висока цена, при определящ критерий „цена“, заложен в критериите. Сам по себе си критерият „цена“ е лишен от всяка субективност и гарантира пълна прозрачност и равнопоставеност при избора.

 

Две от загубилите фирми законно обжалват и след последвалите дела пред КЗК и ВАС, съдът постановява процедурата по оценка на представените предложения да започне отначало. Комисията за обществени поръчки към община Пловдив обаче не е готова да се съобрази с решението на ВАС и търси вратичка в ЗОП, за да го заобиколи по всички възможни начини за да възложи поръчката на избраната вече фирма „Ростер“.

 

Огромни нарушения в община Пловдив с поръчка за почистването на река Марица

В свое интервю пред пред БНР Пловдив заместник кметът на общината с ресор „Екология“ Анести Тимчев, открито заявява, че са предпочели фирмата с най-висока цена, защото знаели какви са нейните капацитет и възможности, докато останалите фирми не разполагат с такива.

 

След като тази информация е достатъчна на Комисията по ЗОП в Пловдив да определи изпълнител на посочените дейности, тогава какъв е смисълът от цялата процедура по обявяване на обществена поръчка и задаване на критерии за участие? Освен пристрастие към фирма „Ростер“, избрана за победител в явно нарушение на закона, Тимчев заявява и своето несъгласие с провежданите по ЗОП процедури, считайки, че общинските ръководства могат сами да носят отговорността за решение, като това коя фирма да изберат за изпълнение на определена дейност „в името на обществения интерес“.

 

Нека припомним, че Законът за ОП беше създаден именно за да се избегнат дълбоките корупционни практики в подобни случаи, да се създаде прозрачност и конкурентна среда, особено когато се касае за използване на публични средства.

 

Страхувайки се от нови обжалвания, навярно накрая Комисията по ЗОП към община Пловдив ще прекрати въпросната поръчка и позовавайки се на чл.79 от ЗОП ще премине към договаряне без предварително обявление, за да възложи дейностите на така предпочитаната от зам. -кмета Тимчев и цялата комисия фирма „Ростер“. Така за пореден път законът ще бъде показно пренебрегнат в името на нечии интереси и то от тези, които са избрани да го спазват и прилагат.

Източник: pik.bg