Заболеваемостта се е увеличила двойно

Болните от грип в София област са се увеличили. Всеки 281 на 10 000 души е попаднал под ударите на този вирус.

Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова заявява пред вестник „Преса”, че само до преди една седмица, заразените са били два пъти по-малко. Вирусолозите следят обстановката в страната. Предполага се, че най-късно до края на настоящата седмица в някои населени места ще бъде обявена грипна епидемия.

[caption id="attachment_263009" align="alignleft" width="300"]Заболеваемостта се е увеличила двойно Заболеваемостта се е увеличила двойно[/caption]

С много високи стойности на заболеваемост са Пазарджик и Ямбол (191 болни на 10 000), следвани от София (177 болни на 10 000 души). На ръба на грипна епидемия са Плевен, Русе, Видин, Смолян, Стара Загора и Бургас. Отчетената към момента средна заболеваемост в страната е 143.5 на 10 000 човека. За сравнение в първата седмица на настоящата година, заболелите са били едва 67 на 10 000 души.

Резултатите от всички проби, изследвани в Националната референтна лаборатория сочат, че 25.5% от тях са положителни. Според проф. Кожухарова на практика това означава, че вече категорично бихме могли да говорим за грип, а не за вируси. Щамът, който и тази година ще ни мъчи най-много е добре познатият от 2009 г. АH1N1 или както всички го знаем – свински грип. Специалисти посочват, че това донякъде е добре, тъй като той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, за разлика от новия "Масачузетс", пише pik.bg.