В новоизбрания Столичен общински съвет (СОС) влизат филмов сюжет и престъпна схема. Миналото на пресен член на местния парламент от партия „Възраждане“ – Венци Венциславов Стойчев, е изпълнено с арести, затвори и финансови престъпления.

 

Оказва се, че да се явиш на местни избори и дори да спечелиш място в управителния орган на Столична община, не е никакъв проблем, въпреки тъмното минало, при все, че сред задачите й е да контролира харченето на бюджет от близо 2.5 млрд. лв.

 

Стойчев е известен столичен бохем, който според запознати е сменял неколкократно имената си. Той е добре познат не само на българските правораздавателни органи, а и на международните такива. И ако на наша територия делата му в сферата на финансовите престъпления са потънали – дали заради смяната на имената или с връзки, интернационалната слава на новия общински съветник му се носи през морета и океани.

 

Преди 10 години, прехвърлилият 40-те Станиславов, е задържан в Шри Ланка за точене на кредитни карти, заедно с още няколко деятели от сферата, част от международна организирана престъпна група. Местните власти му налагат най-тежката мярка – задържане под стража и го пращат директно да я излежава в затвор на островната държава. Там бъдещият общински съветник от партията на Костадин Костадинов престоява в строг режим месеци наред, докато адвокатите му от България действат за облекчаване на мярката до процеса срещу него.

 

Според запознати това се случва около половин година по-късно – заради препълнения с действащи присъди затвор, съдът налага домашен арест на Стойчев, който трябва да спазва на посочен от тях адрес в Шри Ланка до процеса срещу него.

 

Общински съветник от „Възраждане“ избягал от затвор в Шри Ланка с лодка, дегизиран като жена

Оттам нататък сюжетът се развива като във филм. Стойчев решава, че няма да лежи в затвора и организира зрелищно бягство, дегизирайки се като жена. Навлича се с рокля, слага си токчета и перука и в една гореща вечер духва от затвора в Шри Ланка. Измъква се от страната с лодка, чийто капитан го завежда успешно до индийските брегове. Там следите на Стойчев се губят известно време заради липсата на документи за самоличност.

 

Месец по-късно новоизлюпеният политик се появява в Пакистан, откъдето вече с няколко полета и нов паспорт се прибира в България ни лук ял, ни лук мирисал. Запознати подчертават, че това далеч не е единственият арест в кариерата на Стойчев, но е с най-зрелищното му измъкване.

 

Срещу него е имало и дело за измама в София преди няколко години, което приключва с подписване на споразумение. Години наред Стойчев се занимава с източване на кредитни карти, предимно в Азия. Мълвата носи, че преди години е задържан и в Амстердам.

 

Така и не става ясно обаче как с това минало и досие от финансови престъпления, Венци или както е рожденото му име, стига до политиката и СОС, партия „Възраждане“, органите, през които минава регистрацията на кандидатите за изборите, МВР и съдът трябва спешно да отговарят. И докато за нейния лидер Костадин Костадинов, известен още като Костя Копейкин, това очевидно не е съществен проблем, поне докато Венци защитава партийната му кауза, то от новоизлюпения общинар, трябва да се позаинтересуват поне органите на реда.

 

На 13 ноември Стойчев положи клетва да спазва законите на България и се грижи за интересите на столичани. За второто предстои да видим как ще се справи, а що се отнася до законите – вече е доказал, че за него те са чиста проба формалност. Както си му е редът във визитката си Стойчев е спестил пикантните факти от биографията си.

 

Заради внушителния си ръст от 205 см. по време на церемонията по полагане на клетва аверът на Копейкин бе обявен за най-високия общински съветник в София. Пред журналисти той се представи като бивш баскетболист, играл дълги години в САЩ. Въпреки настойчивите въпроси на впечатлените от ръста му репортери, остана в тайна в кой отбор е бил Стойчев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com