За пореден път синът на пернишкия окръжен прокурор Бисер Михайлов – Васил, триумфира над родното правосъдие, след като съдиите от Софийския районен съд му дадоха само условна присъда от 1 година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок за серия от побои и смъртни заплахи към бившата му приятелка Боряна Рангелова.

 

Преди дни 20-годишният Васил, прочул се с поредица от брутални побои над жители на Перник, беше освободен от ареста с решение на магистратите от Софийския районен съд, които освен това не посмяха да постановят ефективна присъда за няколкото отправени от него закани за убийство към бившата му приятелка Борян Показателен за нивото на съдебната ни система детайл е, че Васил Михайлов беше „погален“ с възможно най-ниската условна присъда към приятелката си от съдебен състав, председателстван от дама – съдия Яна Димитрова. Съдийката не прие тезата на държавното обвинение, че прокурорският син от Перник е отправил 4 смъртни заплахи към бившата си приятелка Боряна в периода от 28 до 30 октомври 2022 г., според жрицата на Темида заканата трябва да бъде възприета като една-единствена.

Така Васил Михайлов беше осъден за това, че на 28 октомври 2022 г. е нанесъл побой над бившата си приятелка, след което я заплашил с думите: „Ще те убия и няма да те излежа!“.

 

Според съдиите от Софийския районен съд обаче нямало убедителни доказателства, че жертвата Боряна Рангелова е била системно бита и заплашвана от прокурорския син, преди да се осмели да подаде жалба за насилие срещу него.

 

След като през есента на 2022 г. Васил Михайлов попадна в ареста, а срещу него бяха повдигнати обвинения за шест нанесени побоя, случили се в периода от 21 ноември 2021 г. до 11 юни 2022 г. в Перник, приятелката му Боряна поискала да приключи взаимоотношения с буйния си приятел. Прокурорският син обаче възприел като огромно предателство нежеланието на гаджето му повече да бъде част от живота му. Запознати разкриват, че дори от ареста Васил звънял посред нощите на телефона на Боряна, за да й обяснява, че тя е момичето на неговия живот и че няма да я остави да си тръгне.

 

Прокурорският син звънял дори на родителите на гаджето си, за да ги пита дали те я настройват срещу него.

 

Напрежението ескалирало през есента на 2022 г., когато до Васил Михайлов достигнал слух, че Боряна се среща тайно с друг младеж.

Тогава прокурорският син полудял от ревност и малко след като бил пуснат от тъмницата, пребил от бой дилър на наркотици, за когото имал съмнения, че се среща с приятелката му. Самата Боряна също била бита поне два пъти от Васил, преди да се осмели да подаде жалба срещу доскорошния си възлюбен. Младата дама била заплашвана с убийство и със заливане със сярна киселина.

 

Въпреки изнесените по време на съдебния процес скандални данни за насилието, упражнявано от Васил Михайлов над Боряна, Софийският районен съд го осъди условно и разпореди наследникът на пернишкия окръжен прокурор Бисер Михайлов да бъде пуснат незабавно от ареста.

Това е втората условна присъда за прокурорския син, след като неотдавна той беше признат за виновен по дело за нанесен побой по хулигански подбуди в град Сливница, но отново беше осъден условно на първа инстанция.

 

Скандалното решение на съдия Яна Димитрова да извади от ареста Васил Михайлов и да му даде само условна присъда предизвика гнева на прокурора от Софийската районна прокуратура Георги Иванов, който настоява за 5-годишна ефективна присъда срещу Васил Михайлов. „С такива присъди няма как да напреднем в борбата с домашното насилие“, коментира държавният обвинител. Интересен детайл е, че само преди година бащата на Васил – прокурорът Бисер Михайлов, беше арестуван след постъпил сигнал от 16-годишната му дъщеря за нанесен жесток побой над съпругата му Биляна, но така и не беше изправен пред съда, след като прокуратурата оттегли обвинителния акт срещу него.

 

По време на процеса срещу Васил Михайлов за смъртни закани и побой над бившата му приятелка Боряна пък станаха известни и още няколко случая на пребити от прокурорския син хора. Сред жертвите му се оказа и Красимир Григоров, таткото на популярната актриса Луиза Григорова. На 24 май 2022 г. той бил повален изненадващо и с един удар от прокурорския син, докато бил на пешеходна пътека в центъра на Перник, за да наблюдава абитуриентските балове. Нищо неподозиращият мъж получил силен юмрук под брадичката от Васил Михайлов, а свидетели на грозната сцена станали стотици абитуриенти и техните родители, както и няколко полицаи, които обаче не се намесили.

 

Боят над таткото на Луиза Григорова бил заснет с мобилните телефони от приятели на прокурорския син, но последствия за агресора нямало.

 

Срещу Васил Михайлов се водят още няколко дела за нанасяне на средни телесни повреди по хулигански подбуди, но предвид досегашните условни присъди, с които наследникът на пернишкия окръжен прокурор се разминава, малцина вярват, че ще се намери съдия, който да го тикне в затвора с ефективна осъдителна присъда.

Източник: Уикенд, crimesbg.com