Съгласно директива на ЕС държавата ни е задължена да въведе дистанционен отчет за всички потребители до края на 2026 г. това важи за новите топломери върху радиаторите на парното и водомерите за топла вода, докато при водомерите за студена вода подмяната е по желание. Подмяната на водомерите за топла и студена вода ще излезе над 200 лева за всяко домакинство.

 

Подмяната ще се извършва от съответния топлинен счетоводител, който е ангажиран да предаде информацията на ВиК оператора в града, в който е жилището.

Стандартната цена на водомер е 41 лева, но отделно трябва да платите и 43 лева за радиомодула, който извършва дистанционното отчитане. Така за двата водомера за топла и студена вода трябва да платите 168 лева. Разходите обаче не спират дотук – пломбирането се заплаща по 7,20 лева на устройство, а за активиране на радиомодула и свързването му със системата се дава още 10 лева на водомер. Така сметката набъбва с 34,40 лева и окончателно давате за подмяната сума над 202 лева, показват изчисленията.

 

Няма не искам, няма недей! Пригответе 200 лева за нов водомер

След подмяната на всички уреди с дистанционни постепенно изравнителните сметки трябва

 да останат в историята. Преди това клиентите могат да избират дали уредите им да бъдат отчитани всеки месец и да имат реална месечна сметка, или два пъти в годината с изравнителна сметка.

 

Подмяната на топломерите може да случи единствено с колективно решение на етажната собственост. Според  омбудсмана Диана Ковачева 572 000 домакинства трябва да подменят топломерите с нови до 1 януари 2027 г. По нейни думи това е около 1,276 млн. радиаторни разпределители и 660 хил. водомера за топла вода. Близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

 

Въпреки, че до крайния срок има повече от три години, подмяната вече започна. Причината е, че тази и следващата година масово изтича 10-годишната годност на сегашните водомери и измервателните устройства подлежат на смяна. Това ще бъде направено единствено с новите дистанционни уреди.

Източник: Уикенд