Макар да са далеч празници като 8 март и 15 септември, когато цветята се търсят масово, прави впечатление, че цените са надути до безобразие. Розите, които доскоро можеха да се намерят из столичните цветарници за 6-7 лева, особено по-малките с къси дръжки, сега не падат под десетачка. Толкоз струва най-евтиното стръкче.

 

Същевременно специализираните магазини, а и големите хипермаркети масово продават увехнали цветя. Клиентите масово недоволстват, че сякаш не стига, че цените са надути до пръсване, а и им пробутват пълни боклуци. Отгоре на всичко търговците се правят на ударени, обяснявайки колко са „свежи и красиви“.

 

Към днешна дата рекорда бие прочутият екзотичен лилиум, който доскоро се търгуваше по 12 лева за стрък, а сега търговците са изстреляли цената му до почти 20 лева и макар да е красиво цвете, малцина посягат да го купят.

Цената на лилиума вече се изравни с орхидеите, с които са залети всички цветарници и струват горе долу толкоз, макар понякога да се предлагат за над 20-25 лева.

 

Най-възмутителен обаче е трикът на цветарниците да прекупят цветя от хипермаркетите, умножавайки цените им по две и три, когато ги предлагат. Така например саксии с декоративни растения, които в Билла и Лидл са на цена от 5.90 лв., се откриват в цветарниците, изтипосани на рафтовете в същата саксия и опаковка, но с много по-различна цена – 12-14 лева.

Естествено тази част от клиентите, които не са ги видели в хипермаркета лесно ще се подлъжат и дори няма да разберат, че са могли да си купят цветето на три пъти по-ниска цена.

 

Триковете на търговците обаче далеч не спират дотук – зелените листа и клончета, които струват жълти стотинки, се добавят към букета да стане по-пищен и така китката поскъпва с поне 3-4 лева, а в нередки случаи и с повече.

Източник: Уикенд