Националната следствена служба е стартирала разследване на причините, които са довели до потопа в Карловско.

Започнатото разследване е за евентуално извършено престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс, което ще рече причиняване на наводнение по непредпазливост, в резултат на което се е стигнало до нанасянето на значителни имуществени вреди.

По-рано днес местопроизшествието е било посетено от прокурори от Окръжна прокуратура и Районна прокуратура в Града под тепетата.

Както ви уведомихме по-рано шест села в Карловско са под вода – Столетово, Христо Даново, Богдан, Слатина, Каравелово и Розино.
Там е истински ад – в часовете преди обед екипите не смогваха да евакуират хората. Водата заля десетки къщи, разкриват потърпевши хора от селата, които са под вода.

В село Богдан цял нощ е валял проливен дъжд. В ранните сутрешни часове, когато сякаш небето се разцепило, настъпил истинският ад. В някои от наводнените домове височината на водата е над 1.5 м. За съжаление наводнението в селото взе в жертва възрастна жена, разкри Българската национална телевизия.

Ситуацията в Столетово не е по-различна. Там също редица домове са наводнени. Най-сериозно пострадали са тези, които са разположени в ниската част на селото.
Прелялата река Стряма е наводнила и намиращата се в селото консервна фабрика, алармира кметът Мирослав Колев.
Екипи на Гражданска защита работят от ранни зори, но дейността им е сериозно затруднена от продължаващата с пълна сила стихия.

Под вода е и Историческият архитектурен резерват в Копривщица.
Източник: lupa.bg