Иво Кацаров, който бе назначен тази седмица за зам.-министър на младежта и спорта, разполага с няколко имота в България и Гърция на стойност милиони левове. Въпреки, че се счита за успешен в частния бизнес, той не успява да постигне същия успех в сферата на държавната служба.

 

Според официалната информация, Иво Кацаров е завършил УНСС със специалност "Счетоводство и контрол". Той работи за известно време в Министерството на финансите, след което прекарва дълги години като служител в Агенцията по обществени поръчки, където заема различни позиции, включително тази на главен секретар.

 

Новият зам.-спортен министър, който цял живот е бил държавен служител, е милионер. Как стават тези фокуси?!

В периода 2017-2019 г. Кацаров е директор на дирекция „Търговски дружества и концесии” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След това се прехвърля в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”, където до назначаването си за зам.-министър е главен секретар. В разпространената от Министерския съвет визитка с половин изречение се споменава, че има и опит в частния сектор, без да се уточнява кога и за коя компания е работил. Самият той частна фирма никога не е имал.

 

Както виждаме, дългогодишният чиновник  Иво Кацаров нищо не разбира от спорт, но за сметка на това явно може да си прави добре сметката. Дали спестявайки от закуски, или като усърден играч на тото и футболни залагания,  с каквато версия не един и двама представители на подземния свят са обяснявали забогатяването си, Кацаров днес е милионер в недвижими имоти. От имуществената му декларация, подадена КПКОНПИ, става ясно, че той и съпругата му Мариана са успели през последните години да се сдобият с три апартамента в София с площ 48, 56 и 72 квадратни метра. Като бонус Кацарови са си купили и голям гараж и дори два магазина – единият маломерен от 15 квадрата, а другият е с площ от цели 116 кв. м.

 

Заместникът на Димитър Илиев – Иво Кацаров, трупа апартаменти и магазини в България и Гърция, докато е на държавна служба не се ограничава само до България. Семейството на дългогодишния чиновник инвестира и в южната ни съседка. В Гърция Кацаров може да си отдъхва през уикендите или отпуската в цели 3 апартамента. Да уточним, че софийските имоти на Иво Кацаров далеч не са в някои изтърбушени или полуразрушени сгради. Всички те са в квартали, където квадратният метър надминава 2300 евро.

 

За апартаментите в Гърция може само да се отбележи, че дори и в забутани градчета и селца край морето цената е доста по-висока от тукашните. Така общата стойност на семейното богатство е поне 2 милиона лева. Последната покупка на новоназначения зам.-министър на спорта е от 2021 г. От декларацията не личи Кацаров да е ползвал ипотечен кредит. Това според брокери значи, че държавният служител е имал достатъчно пари на ръка, за да се разплати с продавача. Явно и след това на Кацарови са им останали Достатъчно налични средства.

 

За 2021 г. обявяват, че са натрупали от заплата и хонорари банкови влогове за над 150 000 лева, дори и след като са се обзавели с нова кола за 45 бона.

Източник: Уикенд