Вкусът на Елада си дава среща с градския шик в сърцето на София, където отвори врати най-новият гръцки ресторант OPA. Той е разположен на Витошка и предлага изключителна гледка към най-пъстрия, оживен и престижен столичен булевард.

 

Менюто е сбъдната мечта за почитателите на средиземноморския вкус и предлага авторски прочит на салатите със свежи домати, ароматни печени чушки и задължителните за гръцката кухня сирена, сред които вниманието ни грабнаха миксът от свежи салати със сирене “Фета”, задължителната Гръцка салата с чери домати и овче сирене с риган, както и любимите ни морски дарове, които изкушават небцето в Салата със скариди и авокадо, приготвена с бейби спанак, сушени домати, айсберг и чери домати, а също и виртуозната салата киноа с октопод и авокадо.

 

При разядките вниманието ни беше привлечено от маринованите риби, тарама хайверът с гръцка питка, както и класическите тиквички и патладжан мелинджана. Централно място в листата с предястия заемат октоподът на барбекю и октоподът с рукола и чери, заедно със скаридите саганаки и средиземноморските калмари, поднесени със сушени домати, каперси, чесън и билки.

 

Ресторант OPA е едно от малкото места, където гостите с радост ще опитат автентично ризото с миди и лимони и естествено - гръцката паста със скариди и домати.

 

От основните ястия, приготвени специално от шеф готвача, ни изкушават лаврак на фурна със зеленчуци, телешко филе със сотиран спанак и трюфел, както и бавно готвените телешки бузи с билково картофено пюре.

 

Няма как да подминем и изобилното барбекю, предлагащо няколко вида Рибай стек, телешки наденички, маринованите свински ребра, телешките кюфтета и свински суфлаки.

 

За любителите на рибни ястия е специалната витрина, предлагаща многообразие от сърцето на Средиземноморието. Избраната от клиента риба може да се приготви печена в сол, на барбекю или пържена.

 

Гръцкият ресторант OPA поднася и пет разтапящи небцето десерти - ягодов мус маскарпоне, крем брюле с шам фъстък, торта Гараш и класическото тирамису, без да броим впечатляващата селекция от “home made” сладолед, който е идеална гарнитура към следобедното кафе и прекрасен завършек на една обилна вечеря.

 

За всички, които желаят да се потопят в уюта и насладата на гръцката кухня, могат да резервират своята маса на тел. +359 889 30 6666 или на място, в бутиковия хотел “Ле Фльор” на бул. “Витоша” 21.