Промени предвиждат нови такси за шофьорите Промени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, предвиждат увеличение на разходите за шофьорите. Нов чл. 145а в Закона за движение по пътищата урежда промяната. Съгласно него преди прехвърляне на собствеността на регистрирано моторно превозно средство собственикът на прехвърляното превозно средство може да подаде заявление за запазване на регистрационния номер на превозното средство за регистрацията на друго превозно средство от същата категория и прекратяване на регистрацията на превозното средство. Той ще трябва да заплати такса в размер, определен в тарифа на Министерския съвет, съобщава БЛИЦ. Ю С приетото постановлението за изменение и допълнение на Тарифа № 4 се изпълнява разпоредбата на чл. 145а, ал. 1 от ЗДвП, като в чл. 26 от „Раздел V „Такси по Закона за движението по пътищата“. За запазване на регистрационния номер на превозното средство за регистрация на друго превозно средство от същата категория, заявено от собственика, се събират следните такси:
  • 300 лева за регистрационен номер по ал. 1, т. 3 (за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с четири еднакви цифри в поредния номер)
  • 200 лева за регистрационен номер по ал. 1, т. 4 (за право на ползване на табели с регистрационен номер за автомобили с комбинация от цифри: „аа-вв“; „ав-ва“; „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от „0“ до „9“, и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание)
  • 1000 лева за право на ползване на табели е регистрационен номер за автомобили с комбинация от шест букви и/или цифри по желание
  • 100 лева за регистрационен номер извън случаите на ал. 1, т. 3,4 и 5 на чл. 26 от Тарифа№ 4 - 100 лв.
Новата такса ще бъде добавена към вече съществуващите в същата тарифа за избор на номер. Изборът на регистрационен номер може да стигне и до 7 хил. лв. – при избор и на букви, и на цифри. В случая е най-скъпо и запазването на този номер при смяна на собствеността на автомобила -  1000 лв, пише БЛИЦ.