Нови разкрития около трагедията с руския самолет А321 направиха руски експерти

Руски експерти коментираха случилото се със злощастния лайнер А321. Почти сигурно е, че самолетът, който се разцепи във въздуха на две, е бил взривен. Това е водещата версия за случилото се.

Игор Коротченко, който е шеф на центъра за анализ и търговия с оръжия коментира пред руското издание "Комсомолска правда", че летателното тяло е било взривено чрез взривно устройство. Според него машинката, причинила взрива, се е намирала в задната част на лайнера. Тя е била поставена в багажното отделение от служител, който се занимава с почистването на руския самолет или е била внесена с кетеринга.

Възможно е взривното устройство, причинило адския взрив, да е било сложено с багажа на някой от пасажерите.

Игор Коротченко заяви, че машинката е възможно да е била доставена на борда дори чрез дрон, защото тя тежи едва няколко десетки грама. За взрива на тяло, което се намира във въздуха, не е необходимо голямо количество взривно вещество. Малко количество експлозив предизвика разхерметизиране и разрушаване на самолета, посредством късо съединение и горивна детонация, поясняват руски експерти.

[caption id="attachment_462071" align="alignright" width="300"]еуския самолет Руския самолет е бил свален с бомба[/caption]

Това обяснява и защо руският самолет А321 се разделил на две части след адския взрив. От мястото, където се е разбила машината са иззети проби с цел установяване на веществото, което е използвано при взрива. Дори и при тези условия е възможно да бъдат взети проби, които да отчетат резултата.

Експертите поясняват, че честа практика при терористите е използването на течни вещества от битовата химия, които при комбинация с други запалими течности водят до отделянето на огън.

Такава бомба може да бъде поставена дори с кутийка за лещи за очи. Това на практика прави невъзможно откриването й при проверката на багажа, пише БЛИЦ.