След като БНБ обяви нови правила за отпускане на заеми от 1 октомври, се предполага, че броят на ипотечните кредити, ще претърпи срив. Новите изисквания гласят, че кандидат-новодомците, трябва да имат заделени поне 15% от стойността на имота, а срокът за връщане на кредита е до 30 години, като месечната вноска ще е в размер до 50% от месечния доход на кредитополучателите. В София близо 60%  от покупките, ка к ипотечни кредити, а в страната – около 50%.

 

Финансисти и банкери масово уверяват, че новите правила на ипотечното кредитиране няма да нанесат удар нито върху пазара на имоти, нито върху кредитополучателите. Топ банкери пък уверяват, че критериите се налагат в интерес на самите потребители, за да не теглят неразумни заеми, които не могат да изплащат.

„Досега имаше доклади, в които се отправяха предупреждения, но нямаше реална мярка, която да ограничи кредитирането, което е в рекордни темпове тази година. Това е и предупреждение към хората, които не са толкова добре финансово грамотни, да си правят по-добре сметката”, обясни финансовият консултант Стойне Василев.

 

Експертите смятат, че промяна ще усетят хора с доходи от сивата икономика, които банките кредитираха при голямо съотношение дълг – доход – над 60-70%. Банките

и кредитополучателите разчитаха, че има едни пари в плик. Сега това ще се ограничи, гарантират те. И отново съветват да се придържаме към правилото 20-20-20, което

може да помогне да бъдат избегнати финансови проблеми. Това означава до 20% от доходите ни да отиват за вноска по кредита, да имаме поне 20% самоучастие, а 20 години да е и максималният срок, за който да изплатим заема.

 

Въпреки това купуването на жилища не намалява, хората все повече инвестират в допълнителни имоти извън основното жилище. Това не е учудващо, защото българинът вижда къщите и апартаментите като единствена алтернатива за спасение от инфлацията. Една от причините е, че лихвите все още са ниски и дават възможност за тези операции, макар че много жилища стоят празни. В следващите 10 години вътрешните миграции в градовете ще определят пазара на недвижими имоти, прогнозират имотните консултанти.

 

Какво ще променят новите изисквания на БНБ за ипотечните кредити?

Банките вече ще могат да финансират не повече от 85% от стойността на жилището. Налага се и горна граница на месечната вноска за ипотечен кредит към домакинствата – не повече от 50% от месечния доход. Новите правила няма да важат за вече отпуснати кредити освен в случаите, когато се налага предоговаряне на условията.

 

БНБ поставя и максимален срок за ипотечните заеми – до 30 години. Много малко банки обаче досега предлагат кредити с по-голям период за издължаване. Всъщност практиката показва, че много от кредитополучателите успяват да се издължават за около 15 години.

 

Напук на всичко, в последните седмици пазарът става все по-активен и оживен, особено след отпускарския сезон. Интересът е най-голям към малките имоти, за които се борят повече купувачи, информират от агенциите за недвижими имоти,

 

„Цените продължиха да нарастват с по-бърз темп, отколкото очаквахме и може би по-бързо нарастване се дължи именно на по-големия обем отпуснати кредити.

Именно тук се цели малко да се стабилизира пазарът, за да не излезе извън дългосрочния тренд, който е стабилен", обяснява Полина Стойкова, директор на агенция за недвижими имоти.

Секторът е категоричен – 2024-та ще се окаже още по-успешна за имотния пазар от предходната.

Източник: Уикенд