Новата експертиза за нараняванията на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора е готова. Тя е изготвена от съдебни медици от Пловдив след масов отвод на колегите им от града на липите. Заключението на експертите е, че се касае за нанесена средна телесна повреда с временна опасност за живота, съобщи bTV.

Ученичката бе нападната в края на юни от 26-годишния си приятел Георги Георгиев. Младият мъж, който работеше като охранител в нощно заведение, 21 прорезни рани с макетен нож на момичето. След като потърсила помощ от съседка, Дебора е транспортирана в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, където е освидетелствана от съдебния медик д-р Теодор Стаматов. В съдебномедицинската експертиза нараняванията на момичето бяха определени като лека телесна повреда, поради което съдът освободи от ареста нападателя й. След като случаят стана обществено достояние и предизвика масови протести в цялата страна, прокуратура възложи изготвянето на нова съдебномедицинска експертиза.

Според пловдивските медици черепно-мозъчната травма, нанесена на Дебора, е довела до разстройство на здравето, което е било временно опасно за живота. Така опасността ученичката да загуби живота си е била реална, а не предполагаема, а настъпването на смърт или оцеляването са били еднакво възможни. За раните, нанесени на Дебора с макетен нож по цялото тяло, заключението е, че те са довели до обезобразяване на момичето.

Експертите от Пловдив считат, че може да се направи заключение, че на Дебора Михайлова е нанесена средна телесна повреда, като това може да промени, както обвинението, така и наказанието за обвиняемия Георги Георгиев. 

Адвокатът на пострадалото момиче Димитър Киров е наясно с новата експертиза, но е предпазлив да коментира, за да не повлияе на предстоящото дело.

Новата експертиза на Дебора: Средна телесна повреда с временна опасност за живота

"И без това делото е достатъчно сложно. И без това първоначално, според мен, много от възможните доказателства са изпуснати и то непоправимо, и ако на базата на малкото останали започна да правя и авансови коментари, няма да направя услуга на клиентите си", коментира защитникът.

По думите му Дебора все още не излиза от дома си. 

"На този етап не може да се очаква каквото и да е сериозно подобрение. Физическите рани зарастват. Възможно е да има последваща интервенция върху тях, но това ще го кажат лекарите. По отношение на психическото състояние нещата са сложни", обясни Киров.

Според адвоката по наказателно право Димитър Марковски новите данни няма да повлияят на наказанието, което трябва да получи Георгиев. 

"Това няма да доведе до повторно прецизиране на обвинението и повдигане на по-тежка квалификация. Освен ако прокуратурата не прецени промяна в обвинението в посока дали не става въпрос за опит за умишлено убийство", допълни той.

Източник: dir.bg