Млад мъж, син на покоен руски дипломат и официален вносител на автомобилите "Lada" за България - Алексей Стадницкий, почина в своя дом в квартал "Бояна" във вторник сутринта при неясни обстоятелства. Близките му подозират, че той е употребил опасна комбинация от наркотици – фентанил, примесен тайно и без неговото знание в розов кокаин, известен като "туси".

През изминалата година, дрогата "туси" (2С) стана изключително популярна дрога сред богаташите в София, въпреки високата цена от 300 лева за грам. Тази смес от кокаин, кетамин и кофеин обаче често се допълва с фентанил в някои нарколаборатории, тъй като този наркотик е значително по-евтин от останалите. Проблемът с фентанилът е, че може да предизвика смърт в рамките само на няколко минути, като блокира центъра на дишането в мозъка.

Смята се, че именно приемът на фентанил е вероятната причина за мистериозната смърт на Виктор Стадницкий, известен с прякора си Витя Руснака. Тялото на младежа беше открито безжизнено, но все още с пулс от близки в неговия дом във вторник сутринта. Спешният екип на "Бърза помощ" е пристигнал бързо, но опитът да го реанимират е бил неуспешен и той починал в дома си.

Според непотвърдена официално информация Виктор е бил открит в безпомощно състояние от приятелката си, която е бременна в 5-ия месец. Младата жена е изпаднала в шоково състояние след трагедията и с нея работят психолози. Макар все още да няма официална констатация от „Съдебна медицина“, че Витя Руснака е издъхнал след прием на фентанил, опечалените му близки са убедени, че той си е отишъл от дрогата убиец.

Фентанилът вече се разпространява масово в София като примес на кокаин, туси, хероин и дори марихуана. Ако МВР не вземе спешни мерки и не пресече вноса му в България и разпространението му на наркопазара, ще станем свидетели на пандемия от смъртни случаи, която може да засегне не само наркозависими, бият аларма от клиниката по токсикология в София.

Съвсем наскоро от Центъра за лечение на зависимости във Варна изнесоха стряскащи данни за поне 10 смъртни случая в морската столица след употребата на фентанил през последния месец.

При всички регистрирани случаи употребилите фентанил не са знаели, че приемат дрогата убиец, а с плащали на дилърите за покупката на хероин, кокаин или амфетамин.

Стреснати от шумния обществен отзвук за смъртоносната епидемия от фентанил, полицията и прокуратурата във Варна арестуваха трима ромски дилъри на дрогата убиец.

Задържани бяха две жени в момент на сделка с 200 грама фентанил, а дни по-късно и 70-годишен дилър от варненското гето „Максуда“.

Източници от ъндърграунда обаче твърдят, че задържаните във Варна са от най-ниското ниво в наркотърговията и че мастити наркобосове с обемисти досиета стоят зад трафика на опасната дрога. Смята се, че фентанилът влиза в България през пристанището във Варна като транзитна пратка, която да отиде до Централна Европа. Част от товарите обаче остават в страната, тъй като международните трафиканти се разплащат с доставчиците не с кешови плащания, а като им оставят част от количеството дрога.

Източници от полицията разкриват в неофициални разговори, че варненският кримибос Николай Тошев - Чирпанския движи трафика на фентанил. Някои дори подозират, че Чирпанския ръководи нелегална нарколаборатория за производство на „туси“, която" функционира във варненския квартал „Виница“.

Розовата дрога се продава основно на чужденци по Северното и Южното Черноморие срещу 200 евро за грам. Според информация дошла от представители на столичния ъндърграунд, в Столицата също се продава „Туси“, примесено с фентанил, като цената на 1 грам варира от 300 до 350 лева.

Смята се, че мешилката се прави в България заради сгрешените пропорции и зачестилите смъртни случаи през последния месец. „Официалните данни сочат, че 10 човека са починали след употреба на фентанил през последните 2 месеца. Бройката на загиналите обаче е много по-голяма, но просто липсва информация. Някои говорят за поне 50 смъртни случая в България, като повечето от жертвите са хероинови наркомани от ромски произход. За тях властите дори не си правят труда да водят официална статистика и да харчат пари за аутопсии, които да установят истинската причина за настъпилата смърт“, разказват терапевти от центъра за зависимости.

Що се отнася до починалия във вторник сутринта след вероятен прием на фентанил Виктор Стадницкий - Витя Руснака, той беше сред популярните бохеми в София още от края на 90-те години на миналия век. През есента на 2016 г. Витя беше настанен за кратко в психиатрия под давление на баща му  Алексей, след като се самопростреля в крака след бурна алкохолна оргия.

В последните няколко години от живота си Витя Руснака даваше вид, че е скъсал с бурното си минало - подхвана успешен бизнес с криптовалути и дигитални софтуерни приложения.

За последно за Витя се чу през есента на 2021г., когато лъскавото му „Ламборджини Хуракан“ на стойност над 650 000 лева беше помляно пред очите му пред ресторант „Старата круша“ в Бояна.

Тогава Витя паркирал спортния звяр пред заведението на ул. „Беловодски път“, но на отсрещния тротоар, за да му е непрекъснато под око автомобилът, докато обядва. Залисан шофьор на скромно „Ауди“ обаче се е вряза в издадената напред дясна предница на Ламборджинито и я нагъна като хармоника. „Това беше най-скъпият обяд, който съм плащал през живота си“, коментира шеговито инцидента в профила си в инстаграм Виктор Стадницкий.

Източник: Уикенд