Преди броени дни правителството вдигна данъка за апартаменти и къщи. Одобрената от правителството промяна в закона за местните данъци и такси гласи, че базисната стойност за определяне данъчната оценка на сградите ще се актуализира на всеки две години.

Към момента данъчната оценка на имотите се използва за определяне на данък сгради и такса смет за домакинствата.

 

Таксата смет на домакинствата ще се актуализира на две години, ако не бъде въведен друг начин за определянето й – брой хора, живеещи в имота, количество изхвърлени отпадъци или пък нещо друго. Така и не става ясно каква ще е формулата, по която ще бъдат повишени данъчните оценки на имотите, но е много вероятно това да е индексът на НСИ за цените на жилищата.

 

Нова секира: Повишават данък сгради и такса смет

Размерът на данъка на недвижимите имоти, както и до момента, ще се определя според населеното място, различните зони в големите градове и вида на конструкцията на сградата. Към момента данъкът е 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, а конкретният размер на данъка се определя от общинския съвет, което означава, че и общините имат възможност да повишават данък сгради, но това ще разгневи собствениците.

 

Затова чрез повишаване на данъчната оценка на имотите данъците за къщи и апартаменти ще бъдат повишени и без решение на общинския съвет и при запазване на старата данъчна ставка.

От данък сгради ще са освободени имоти, получили сертификат с клас на енергопотребление „А“, както и получилите сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“ по смисъла на Закона за енергийната ефективност.

Източник: Уикенд