Ето какво разкриха квесторите, извършващи проверка в КТБ

Аферата КТБ се заплита още повече. Това стана ясно след резултатите от проверката, която квесторите извършват в КТБ. Банката е прикривала умишлено размера на така наречените "лоши" кредити, т.е. Това представляват кредитите, които не се обслужват.

Резултатите от извършения одит вече са изпратени в БНБ. Оказва се, че размерът на необслужените кредити в КТБ възлиза на 498 милиона лева към края на месец юни, тази години. Това предстравлява около 9% от размери на всички кредити, отпуснати от КТБ.

[caption id="attachment_417864" align="alignright" width="300"] КТБ КТБ има дългове в размер на 65 милиона лева[/caption]

Тревожен е фактът, че този размер се е повишил неколкократно за период от месец. За май месец тази години размерът на необслужените кредити е представлявал около 1,6% от кредити, отпуснати от финансовата институция. Тъй като тези стойности за изчислени по вътрешните правила на банката, които не отговарят на международните стандарти, е възможно при преизчисляването сумата на необслужените кредити в КТБ да се окаже в пъти по-голяма, пише БЛИЦ.

Загубите, които банката е натрупала към края на месец юни, са 65 милиона лева, според квесторите. За сега остава неясна и съдбата на мажоритарния собственик на КТБ. Вчера "Дер Щандарт" писа, вече е влязла в сила издадена европейска заповед за задържането му.

От прокуратурата у нас нито опровергаха, нито потвърдиха информацията за издаване на заповед за ареста на Цветан Василев. Едно е ясно засега, КТБ няма да отвори врати и следващия месец.