Тази вечер към 20.00 часа, след края на заседанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от СИЕЛА - фирмата, собственик на машините. 

От него става ясно, че по всички направления за страната, без София,,  са излезли конвоите с машините за гласуване и са потеглили за областните центрове, въпреки решението, че гласуването ще е с бюлетина. Към този час само в Перник са били доставени, другите са били на път.

Скандалното е, че ЦИК не е давала разрешение машините да излизат от склада, изрично подчертаха за Епицентър.бг  нашите източници

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова веднага свикала ново заседание на ЦИК.
На него се приема решение, с което дават указания на МВР да върнат всички машини незабавно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

 

Явно бързането на СИЕЛА машините да излязат от склада, е свързано с днешния скандал,  запален от зам.-министъра на електронното управление, за когото стана ясно, че преди два дни е заснел кода на машините и ги е изнесъл на флашка.  Може би зад желанието да бъдат бързо изведени машините прозира нещо, което трябва да бъде скрито.

 

Както е известно, Централната избирателна комисия възложи на "Сиела Норма" АД да извърши дейностите по техническото осигуряване на машинното гласуване в изборите за местна власт на 26 октомври 2023 г.

 

Нов скандал! СИЕЛА направила опит да изнесе машините за гласуване, без разрешение на ЦИК

Тази години "Сиела Норма" поиска 3 милиона лева повече от максимално определената от ЦИК по обществената поръчка,  свързана с машинното гласуване на предстоящите местни избор. Отначало ЦИК не прие предложената цена и на два пъти поиска нови ценови предложения от "Сиела Норма".

 

В резултат на преговорите участникът намали първоначалната цена само с около 200 000 лева. Окончателното предложение на Сиела Норма за първи тур е 7 397 975 лева, като цената за втория тур ще се определи на база реално извършени дейности пропорционално на броя секции, в които ще има втори тур, обясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.

 

Припомняме, че днес, в парламента, бе изнесена информацията, че на 25 октомври, в официален доклад на ДАНС, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, е записал с телефона си цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, след което си го е свалил на флашка, която е взел със себе си.

Източник: epicenter.bg